save the children

Djeca koja migriraju u Evropu balkanskom rutom izložena su nasilju i traumama

save-the-children

U istraživanju djeca su kazala da krijumčari ponekad ubijaju ili ostavljaju djecu i odrasle u uslovima u kojima ne bi mogli sami da prežive, a njihova tijela ostaju kao upozorenje drugoj djeci koja putuju rutom

Save the Children za sjeverozapadni Balkan u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu provela je novo regionalno istraživanje “Gdje god da idemo, čine nam zlo”, među djecom migrantima i izbjeglicama u BiH i Srbiji, koje je pokazalo da su deca migranti i izbjeglice, koja putuju balkanskom rutom izložena sistematskom nasilju, a počinioci su najčešće policija i krijumčari.

Direktorica za razvoj i kvalitet programa Save the Children za sjeverozapadni Balkan Aleksandra Babić Golubović izjavila je da je istraživanje pokazalo da djeca normalizuju nasilje kako bi se sa njime suočila te uspjela da podnesu ta teška iskustva.

– Zato svi imamo odgovornost da reagujemo, zaštitimo djecu i pokažemo im da nasilje nije i ne treba da bude prihvaćeno i normalno. To znači da nasilje na granicama mora prestati, i da djeca moraju imati svu podršku na koju imaju prava u svakom trenutku svog putovanja. To takođe znači da moramo da sarađujemo – u Bosni i Hercegovini, u regionu, sa zemljama zapadne Europe, Europskom unijom, ali i zemljama porijekla, kako bi se pronašla rješenja za djecu u skladu sa njihovim najboljim interesom – navela je Aleksandra Babić Golubović.

U istraživanju djeca su kazala da krijumčari ponekad ubijaju ili ostavljaju djecu i odrasle u uslovima u kojima ne bi mogli sami da prežive, a njihova tijela ostaju kao upozorenje drugoj djeci koja putuju rutom.

– Nasilje je povezano sa politikama i praksama država, uključujući i EU, koje služe da zaštite granice i odvrate migrante. Nedostatak podrške, nehumani uslovi boravka u centrima za izbjeglice, kao i nemogućnost da dobiju psihološku zdravstvenu njegu, povećavaju rizik da će djeca trpeti dugotrajne, a možda i nepopravljive posljedice nasilja – navodi Save the Children.

Većina djece koja su učestvovala u istraživanju rekla su da je, uz ostale vidove nasilja, vrlo prisutno seksualno nasilje, i da su ona sama bila izložena, svjedočila ili čula od druge djece za brojne slučajeve.

– Djeca koja migriraju izložena su nasilju u svakom trenutku svog putovanja, i zapravo su stalno u riziku. Ona moraju da imaju zaštitu, a umjesto toga, djeca nam kažu da ih na granicama presreću, tuku i vraćaju nazad, gurajući ih time još dublje u ruke krijumčara koji na najgore načine iskorištavaju njihovu ranjivu poziciju – istaknula je profesorica Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Dženana Husremović , jedna od članica istraživačkog tima.

Nalazi istraživanja govore o propustima u zaštiti djece izbjeglica i migranata koja pristižu u Evropu, jer djeca o nasilju govore kao o sastavnom i neizbježnom dijelu svog migrantskog iskustva. Zbog nasilja kojem je izložen zabrinjavajući broj djece – jedno od troje intervjuisanih – steklo je uvjerenje da niko ne može da im pomogne, dok neki od njih vjeruju da ne mogu pomoći ni sami sebi.

Odrasli u njihovom neposrednom okruženju koji imaju moć, bilo da pomognu (kao što su policijski službenici) bilo da organizuju njihovo putovanje (kao što su krijumčari), zapravo su, prema svjedočenjima dece, najčešći počinioci nasilja.

– Policajac me je pitao: ’Da li zaista imaš 15 godina?’ i ošamario me dva puta. Onda je rekao; ’Lažeš, nemaš 15, već 20 godina – rekao je šesnaestogodišnji Ahmad.

Djeca su svjedočila o radnoj eksploataciji koja se dešava tokom putovanja, uključujući i o ponudama i prinudama krijumčara da se uključe u seksualnu eksploataciju ili kriminalne aktivnosti. Ovo se često dešava u Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje djeca ostanu “zaglavljena”, u nemogućnosti da nastave put kako zbog strogo čuvanih granica, tako i zbog toga što su potrošili novac, i zbog toga postaju posebno ranjiva. Izvještaj otkriva da su djeca migranti u velikom riziku od seksualnog nasilja, a posebno su ranjivi dječaci koji putuju sami, saopćio je Save the Children.