Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Djeca u ratu” najposjećenija izložba u Umjetničkoj galeriji BiH

Milomir Kovacevic Strasni 2

Nastupom hora za male i mlade “Suncokreti”, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine zatvorena je izložba fotografija “Djeca u ratu” Milomira Kovačevića Strašnog.

Bila je to najposjećenija izložba postavljena u toj galeriji, a direktor Strajo Krsmanović je istakao da su poslije više od 20 godina radili i nedjeljom.

– Vladala je emocija koja se nikada ovdje nije desila, koja je neponovljiva. Knjiga utisaka je prepuna, maramice su topljene suzama. Ništa nam se ljepše nije moglo desiti, ne samo nama, nego i ovom gradu – kaže Krsmanović.

Izložba je postavljena 11. marta, a tom postavkom počelo je obilježavanje 70 godina postojanja Umjetničke galerije BiH.

FOTO: D. Begović

FOTO: D. Begović

Strašni je fotografijama zabilježio scene iz života tada najmlađih stanovnika grada tokom četverogodišnje opsade. Izložbu je činilo 220 crno-bijelih fotografija, portreta djece odrasle ili rođene tokom rata.

Na tim fotografijama zabilježene su različite situacije.

– Ako se pažljivije pogleda, to su u suštini odrasli ljudi s dječijim likom. S jedne strane, to su djeca koja se žele igrati, a s druge strane život ih je naučio da budu odrasli. Svaka od tih fotografija priča je za sebe, a ova izložba posvećena je samo toj djeci – kazao je Strašni na otvaranju izložbe.

Sarajevski fotograf sa svjetskim renomeom Milomir Kovačević Strašni rođen je u Čajniču. Od početka djelovanja njegov je opus posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

Devedesetih godina postao je jedan od najzapaženijih fotohroničara grada. Za svoj rad dobitnik je mnogih priznanja.