Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djeca u srebreničkom vrtiću “Poletarac” dobila obruče za koševe (FOTO)

poletarac 3

Nakon nedavno održane košarkaške radionice u vrtiću ‘Poletarac’ u Srebrenici na kojoj su djevojčice i dječaci iz vrtića s malim-velikim košarkašicama i košarkašima iz KK ‘Guber’ napravili svoje prve košarkaške korake igrajući na koševima donesenim za potrebe radionice, mališani su poželjeli da nastave igrati na svojim koševima koji odavno stoje u dvorištu ali nemaju obruče.

Kada je priča objavljena na našem blogu, javili su nam se čitateljice i čitatelji koji su poželjeli ispuniti im želju, pa su obruči za koševe i mrežice kupljeni već sljedeći dan i dostavljeni nam, pa onda lopte, neki su poželjeli mališanima poslati i materijal za likovno kojeg vrtićima nikad nije viška, a našlo se i drugih poklona: igračke, majice i dječija obuća…

Kada smo došli pred vrtić ‘Poletarac’, djeca koja su nestrpljivo čekala kada će im doći obruči već su bila na podnevnom spavanju, što smo iskoristili da s domarom Sabahudinom postavimo obruče koji će ih čekati kad se probude.

“Na prvoj radionici se zaista vidjelo koliko su bili oduševljeni košarkom i koliko su željeli da igraju, pa su montažni koševi ostali kod nas još nekoliko dana kako bi se djeca igrala. Sada će imati svoje koševe i moći da nastave s košarkom, i to je zaista vrlo korisna aktivnost za njih. Posebno što mi koristimo svaku priliku kad je lijepo vrijeme da djeca budu vani u svom dvorištu, tako da će im ova aktivnost biti odlična da na zdrav način provedu dodatno kvalitetno vrijeme”, kaže nam Tifa Efendić, direktorica vrtića ‘Poletarac’.

Radionica je održana u okviru projekta ‘Školom sporta za bolju budućnost’ koji se realizira kao dio aktivnosti “Projekta razvoja i saradnje regije Birač” koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a provode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR. Vrtić je kroz projekat dobio podršku i u namještaju, didaktičkom materijalu, opremi, materijalu i igračkama.

Dok razgovaramo, djeca koja su ostala poslijepodne u vrtiću su se razbudila i krneuli su da isprobaju lopte i po prvi put svoje koševe koji su dobili obruče i nove mrežice. Kako su na radionici već mnogo toga naučili, bez puno pitanja uzimaju lopte, staju u red a pomažu im Nermina i Miroslav. Među prvima loptu baca mali Tarik, dječak koji nam je prilikom posljednje posjete pokazao koševe bez obruča i rekao da će odrasle zamoliti da ih naprave. Oduševljen je i nakon svakog bacanja trči u red kako bi ponovo bacao loptu, a tu su i Miljan, Amil, Daris, Danijel, Ajnur,Amar…

“Gledaj odakle mogu dobaciti i dati koš!”, hvali nam se Tarik dok trči na novo bacanje. Manjima pomažu Miroslav i Nermina koji ih podižu kako bi i oni ubacili koš, a posebno je oduševljena mala Mikica koja je još pospana jer se probudila nešto kasnije od ostalih.

“Pogledajte ovo oduševljenje i njihove osmijehe”, govori nam vaspitačica Snježana dok djeci dodaje loptu.

Za kraj nam dječaci poput prave košarkaške ekipe poziraju s loptama ispod koša, a s igrom će nastaviti nakon avgustovskog odmora i kažu da jedva čekaju i pozivaju nas da ih ponovo posjetimo da vidimo kako su naučili igrati.