Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak Ajdin Žigonja se bori s rascjepom kičmenog stuba

ajdin_zigonja

Ajdin Žigonja je rođen 2010. godina sa dijagnozom rascijep kičmenog stuba. Njegovo dosadašnje liječenje u BiH nije urodilo plodom. Naime, Ajdin je već kako 6-godišnjak imao pet teških operacija koje nažalost nisu dale željene rezultate.

Tri puta mu je operisan bruh, a operisana mu je i tetiva kako bi se ispravila njegova nogica.

U julu 2011. podvrgut je teškoj operaciji kičme kako bi se zaustavio rascjep kičmenog posta.

“Nažalost ta operacija nije kako treba urađena, što su nam saopštili na pregledu na klinici Acibadem u Turskoj, gdje smo Ajdina odveli samoinicijativno sumnjajući u dosadašnje liječenje u našoj zemlji”, kaže Ajdinov otac Elvis.

“Na pregledu na klinici Acibadem kod dr. Ozeka ustanovljeno je niz nepravilnosti u Ajdinovom liječenju i čak mu je prijetila paraliza donjeg dijela tijela, jer je kičmena moždina mogla da pukne svakog trena. Nakon niza uspješnih akcija u prikupljanju sredstava za Ajdinovu operaciju, operisan je u novembru 2015. na spomenutoj klinici u Turskoj. Operacija je prošla dobro i što je najvažnije, kičmena moždina je spašena, tako da će Ajdin, hvala Bogu, ostati na nogama, što nam je i bio cilj”, kaže otac Elvis.

ajdin_zigonja1

Ajdin vodi životnu bitku od prvog dana rođenja

Ajdinova operacija, bolnički troškovi, smještaj i prevoz koštali su oko 30.000 eura, od čega država BiH nije dala niti jedne konvertibilne marke.

Ajdina očekuju nove operacije, je dijagnosticirana mu je i skolioza, operativnim zahvatom će se ispraviti i kičmeni stub, te ugraditi fiksator koji ce držati njegovu kičmu.

“Nakon obavljene kontrole u maju ove godine dr. Ozek je sa svojim timom donio zaključak da je kičmena moždina hvala Bogu dobro, i da se Ajdin odlično oporavio od tog zahvata. Većina mišića do koljena je aktivna i sada slijedi jačanje potkoljenica i njihovih mišića. Ono što je zabrinjavajuće jeste to da je skolioza još izraženija nego prošli put i doktor je savjetovao da do sljedeće kontrole, koja je zakazana za novembar 2016. mi uradimo snimke u Bosni i da ih pošaljemo dr. Ozeku. On će na osnovu tih snimaka ocijeniti stanje i najvjerovatnije odrediti datum operacije koja je neophodna za ispravljanje Ajdinove kičme. Rečeno nam je da će operacija koštati oko 45.000 eura. Sada nam predstoje fizikalne vježbe, banje i sve za jačanje Ajdinovih mišića ispod koljena da bi se Ajdin pripremio akoBogda za nadamo se zadnju operaciju u njegovom životu i da bi mogao normalno da hoda”, kaže Ajdinov otac.

Nažalost, i za ovu operaciju Ajdinovi roditelji prisiljeni su tražiti pomoć dobrih ljudi, jer država ni ovaj put nema namjeru pomoći.

“Ni za ovu operaciju mi nemamo nikakvu pomoć od države, ali se uzdamo u Božiju pomoć i u pomoć dobrih ljudi kako bi skupili potreban novac”, kažu Ajdinovi roditelji Elvis i Dženana Žigonja.

dzenana_elvis_zigonja

Elvis (31) i njegova supruga Dženana (29) imaju još jednog sina, Emina (4). Za sve detaljnije informacije o Ajdinovom slučaju oni koji žele mogu pomoći, mogu kontaktirati oca Elvisa na telefon +38762062226, ili putem Faceboog grupe Pomozimo Ajdinu Žigonji.

Donirati novac moguće je i putem stranice www.gofundme.com na kojoj ukucate u pretrazi “Ajdin Žigonja” nakon čega će vam se pojaviti detaljne upute kako donirati novac za Ajdinovo liječenje.

Ajdinov otac Elvis kaže da je do sada putem ove stranice prikupljeno ukupno 3.865 dolara.