Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uspješna operacija

Dječak kojem je u Zagrebu transplantirana jetra vratio se u Sarajevo

Untitled

Zdravstveni problem koji je trajao godinama zvanično je i okončan sa srećnim krajem

Operativni zahvat dječaku iz dječijeg Doma Bjelave uradio je stručni tim ljekara iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Nakon dva mjeseca oporavka i uz konstantni nadzor ljekara, dječak se vratio u Sarajevo.

Dječak je rođen 20. augusta 2012. godine, a rješenjem Službe socijalne zaštite Općine Novi Grad, u februaru 2013., smješten je u KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

U Dom je primljen nakon otpusta sa Pedijatrijske klinike gdje je u prethodnom periodu bio hospitaliziran sa uspostavljenom dijagnozom.

Nakon toga, imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, posebne zahtjeve u vidu terapije, ishrane i njege, djetetu je posvećena odgovarajuća briga u saradnji sa Domom zdravlja i Pedijatrijskom klinikom KCU Sarajevo.

“Sretni smo da je dječak dobro, i da nam se vratio nasmijan. Historija njegove bolesti datira još od njegovog rođenja, a uz različite dijagnoza doktora, nedostatak donatora jetre, operativni zahvat se odgađao godinama. Vjerovala sam u to da mi to možemo, da možemo pobijediti bolest”, kazala je direktorica KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Belma Ahmagić.

Prema preporuci ljekara sa Pedijatrijske klinike, kao jedini vid liječenja indicirana je transplantacija jetre, što je i potvrdio konzilij ljekara KCU Sarajevo 2013.godine.

Dječak je u KBC Zagreb prebačen 4. septembra jer je Doma Bjelave obavješten da se dječak isti dan treba dovesti na kliniku, zbog mogućnosti transplantacije jetre.

“Isti dan je dječak u pratnji medicinske sestre prevezen na navedenu kliniku. Urađene su sve potrebne radnje i procedure za operativni zahvat koji je i uspješno realiziran 25. septembra”, kazala je Ahmagić.

Dječak se vratio u Sarajevo 16. novembra i zdravstveni problem koji je trajao godinama je zvanično i okončan sa srećnim krajem, saopćeno je iz Doma Bjelave.