Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

klub poslanika DF-a

Đonlagić: Na snazi je ugrožavanje finansijskog aspekta funkcioniranja bh. institucija

dzenan-djonlagic-fena

Jedini potpis koji može na osnovu odluke Vijeća ministra BiH omogućiti tu isplatu je potpis državnog ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande (HDZ), ali da bi se to dogodilo mora biti donesena nova odluka Vijeća ministara

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić upozorio je danas da je na snazi ugrožavanje finansijskog aspekta funkcioniranja državnih institucija.

U Sarajevu je danas održan sastanak s predsjednicima svih klubova u Predstavničkom domu PSBiH na kojem se trebalo dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji, ali se na sastanku nisu pojavili predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Đonlagić je napomenuo da zbog blokade rada Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH budžet za ovu godinu još uvijek nije usvojen što znači da će za isplatu svih novčanih sredstava za period od oktobra do decembra biti potrebna nova odluka o privremenom finansiranju.

– Ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) ne sazove sjednicu i donese se odluka o privremenom finansiranju za posljednji kvartal ove godine neće biti omogućene novčane isplate s državnog računa prema svim uposlenim u institucijama BiH – naveo je Đonlagić.

Također, jedini potpis koji može na osnovu odluke Vijeća ministra BiH omogućiti tu isplatu je potpis državnog ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande (HDZ), ali da bi se to dogodilo mora biti donesena nova odluka Vijeća ministara.

Nedonošenje ovogodišnje budžeta, dodao je, pokrivalo se donošenjem odluka o privremenom finansiranju za cijelu 2021. godinu, što će sada biti potrebno uraditi i za posljednji kvartal ove godine.

Politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.