Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kad će Tužilaštvo početi raditi svoj posao

“Dnevni list”: Milionske afere političara, KS oštećen za 180 miliona eura i nikome ništa

elmedin-konakovic

Policija i tužiteljstva se bave minornim slučajevima, piratima, sitnim šumskim krađama i ubojstvima i razbojništvima. Krupne ribe su zaštićene poput divljači

Predsjednik Visokog tužiteljskog i sudskog vijeća BiH Milan Tegeltija prije nekoliko dana je prilično smjelo ustvrdio kako je, usvajanjem nekih zakonskih izmjena, poslovnika i pravila to Vijeće, odnosno BiH, otvorila fatalna poglavlja 23 i 24.

Podsjećamo to su europski standardi u pravosuđu, odnosno poglavlja koja determiniraju vladavinu zakona i uspostavu pravne države. Objektivno, daleko smo mi od pravne države, ali moramo se nadati da će sindrom „Sanader“ kojim su na djelu demonstrirana poglavlja 23 i 24 u Hrvatskoj, uskoro doseliti i u našu zemlju, piše “Dnevni list“.

Afera Ilidža

Za sada takvih naznaka nema jer su glavne starješine u državi, po mnogima i ključni predvodnici i protagonisti kriminala i korupcije, ovladali prstenom policije i pravosuđa i grčevito brane svoje „poslovne“ stečevine i slobodu.

Policija i tužiteljstva se bave minornim slučajevima, piratima, sitnim šumskim krađama i ubojstvima i razbojništvima. Krupne ribe su zaštićene poput divljači. Prije nekoliko dana je načelnik najveće sarajevske općine Novi grad Semir Efendić (SDA) teško bocnuo bivšeg županijskog premijera i bivšeg stranačkog kolegu Elmedina Konakovića za vrlo čudno prodaju velebnog kompleksa Termalna rivijera na Ilidži.

Taj je kompleks bazena sagrađen na izvorima tremalne vode u centru Ilidže, a investitor je bila kompanija Čatež iz Slovenije. Stručnjaci su, kako je potvrdio i načelnik Efendić, procijenili vrijednost cijelog projketa, sa zemljištem od 20 hektara, na fantastičnih 200 milijuna eura. Međutim, načelnik općine Novi Grad Semir Efendić je oktrio šokantnu i dobro skrivanu informaciju da je Termalnu rivijeru prije nekoliko mjeseci kupio jedan privatnik za svega 9 milijuna eura. Sumnjivo je to što se županija, tada je Konaković bio premijer, svjesno ili nesavjesno, odrekla prvenstva kupovine tog vrijednog kompleksa jer je s 10 posto bila vlasnik Termalne rivijere. Po zakonskim propisima vlast u županiji je bila dužna prva poslati svoju ponudu u roku od mjesec dana.

Načelnik Efendić sumnja i optužuje da je Konakovićeva Vlada namjerno zaspala i propustila taj rok čime je pravo prvenstva kupovine dobio i iskoristio jedan gazda s Ilidže.

“Odbili ste da Termalnu rivijeru uzmete za 9 milijuna eura, iako vrijedi 200 milijuna eura, i dali privatnoj osobi. Sve ste to uradili na hitnoj sjednici. Ako to nije korupcija, ne znam šta je. Konaković ne govori o korupciji kada zove ljude da završavaju poslove i slično”, brutalno je optuživao Efendić.

Ako je vjerovati Efendiću Sarajevska županija, odnosno država su praktično zakinuti za nevjerojatnih 180 milijuna eura. Ako to nije dovoljan razlog da policija i tužiteljstvo stupe u akciju u istraže moguće teške grijehe tadašnje vlasti onda doista nije potrebno ništa drugo istraživati. Da netko kupi objekat ili bolje kazati cijelu poslovnu zonu vrijednu senzacionalnih 200 milijuna eura za 10 milijuna eura a da to nije nekome ‘podmazao’ je u najmanju ruku smiješno obrazlagati i dokazivati.

Milijunske afere

Ugledni sarajevski analitičar prof.dr. Žarko Papić, poznat po staloženosti i biranju riječi, nedavno je doslovce katapultiran iz svoje stolice tvrdnjama šefa SDA Bakira Izetbegovića da će se, kao nezaposleni, prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Uz ocjenu da je to ruganje očajnim ljudima i sirotinji Papić je podsjetio kako su neke strane diplomate davno procijenile da je Izetbegović milijarder ili u najmanju ruku spada u elitnu skupinu od 95 multimilijunera u državi.

“Bakirova rečenica da će otići na biro rada je do te mjere neukusna, banalna, arogantna, ruganje ljudima koji su na birou. Bakir Izetbegović je, prema mnogim procijenama, ne mojim, nego stranim, neću pominjati veleposlanstva, milijarder. Jedan od onih 92 milijardera. Odakle taj novac? Sjetite se neke su televizije emitirale humanitarnu pomoć u Istanbulu i suprugu Alije Izetbegovića, koja tu aktivnost vodi, dijeli i onda kaže: ‘Jedna vreća za mog Bakira’, to je skoro anegdotski detalj”, podsetio je dr. Papić.

“Ogromne pare koje su stizale u BiH u toku rata za humanitarnu i vojnu pomoć iz arapskih zemalja ne zna se gdje su”, zapitao je Papić, naglasivši da se ipak može pretpostaviti da nisu u Bosni i Hercegovini, nego u arapskim bankama. Te sumnje odavno lebde, a Izetbegović je sve bogatiji ali i nedodirljiv za pravosuđe. Kako onda može predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija euforično ustvrditi da je BiH otvorila poglavlja 23 i 24. Da bi to odgovaralo istini mora se aktivirati jedan razorni policijsko-tužiteljski stampedo da se končano jednom na radost građana ove zemlje pretresu fascinatna „poslovna“ carstva naših , zlatom popločanih, glavešina.

Nije samo Izetbegović mogući milijunaš. I za Dragana Čovića i Milorada Dodika, pa i za neke njihove nižerazredne stranačke kolege, se odavno vrlo glasno špekulira da su multimilijunaši s ogrmnim bogatstvom i kapilatom sakrivenim i opranim.

Nažalost, neke prateće muljaže i natezanja oko izbora Glavnoga tužitelja ili tužiteljice BiH ne ulijevaju nadu da će domaće tužiteljstvo započeti lov na teške kriminlace i korupcionaše u ovoj državi, neselektivno od glave do repa. Na „domaćeg Sanadera“ ćemo još dugo pričekati jer je sve poklopljeno i ništa nije prepušteno slučaju i nekom iznenađenju.