izmjene Krivičnog zakona

Do 15 godina zatvora za nazivanje RS genocidnom tvorevinom

Banja Luka: Predsjednik Narodne skupštine RS pozvao predsjednike svih stranaka na sastanak
26.07.2021., Narodna skupcina/skupstina RS, Banja Luka (BiH) – Nedeljko Cubrilovic, predsjednik Narodne skupstine RS (NS RS) pozvao je na sastanak predsjednike svih stranaka zastupljenih u NS RS, a sa sjedistem u ovom entitetu, povodom odluke Valentina Inzka o zakonu o zabrani negiranja genocida. Lideri politickih partija zakljucili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjednistvu, Savjetu ministara i Parlamentu BIH dalje nece ucestvovati u radu, dok se ne rijesi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Dogovoreno je da se na sjednici NS RS koja ce biti u naredni petak nadju izmjene dva krivicna zakona kao i da ce ta sjednica biti zatvorena za javnost. Na sastanak su dosli Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH i predsjednik stranke SNSD, Mirko Sarovic, predsjednik stranke SDS-a, Zeljka Cvijanovic, predsjednica RS, Radovan Viskovic, premijer RS, Nenad Nesic, predsjednik stranke DNS, Branislav Borenovic, predsjednik PDP-a, Darko Banjac, predsjednik Narodne stranke RS, Nenad Stevandic, predsjednik Ujedinjene Srpske, Petar Djokic, predjsednik Socijalisticke partije, Goran Selak, predsjednik Socijalisticke partije RS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Izmjenama Krivičnog zakona RS zaprijećena je kazna od tri godine zatvora za sve one koji “javno izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu”

Onaj ko Republiku Srpsku nazove agresorskom ili genocidnom tvorevinom, ili njene narode agresorskim ili genocidnim, biće kažnjen sa šest mjeseci do pet godina zatvora, piše u izmjenama Krivičnog zakona RS, koje bi trebalo da budu usvojene na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, zakazanoj za petak, 31. juli, javlja agencija Beta.

Ako to učini službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, predviđena je kazna zatvora od dvije do deset godina.

Izmjenama Krivičnog zakona RS zaprijećena je kazna od tri godine zatvora za sve one koji “javno izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu”.

Za one koji RS nazovu genocidnom tvorevinom i omalovažavaju njene simbol “u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti”, zaprijećena je kazna zatvora od tri do 15 godina.

Narodna skupština bi trebalo da usvoji i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika da nametne zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločina.

Sjednica će biti zatvorena za javnost.