Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Do kada će trajati nestabilno vrijeme s padavinama i nižim temperaturama?

kiša vrijeme
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sve do polovine juna nažalost ne možemo očekivati niti stabilizaciju vremena

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući prolazni lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18 stepeni. Najviša dnevna temperatura između 20 i 26, na jugu zemlje do 28 stepeni.

U Sarajevu danas djelimično vedro. U poslijepodnevnim satima je moguć pljusak sa grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 12, najviša dnevna oko 24 stepena.

Nema još stabilizacije

– Sve do polovine juna nažalost ne možemo očekivati niti stabilizaciju vremena usljed kruženja vlažnog i nestabilnog zraka nad jugom Evrope, a da ne spominjemo temperature iznad 30 stepeni koje su sada poput misaone imenice, rekao je bh. meteorolog Nedim Sladić.

Nažalost, ni sezonske prognoze ne upućuju na bolje stanje, a uzimajući u obzir da imamo dosta vlage u tlu, teško ćemo ovog ljeta moći očekivati dugotrajnije toplotne valove jer će svako zagrijavanje imati za posljedicu porast tačke rosišta i dalje isparavanje, suzbijajući pokušaj razvijanja polja visokog zračnog pritiska jer se energija neće moći trošiti na zagrijavanje podloge, objašnjava Sladić.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Najviše sunčanog vremena na jugu zemlje. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.

U petak će preovladavati umjerena naoblaka, ali i dalje nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Većina padavina se očekuje u Bosni. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C.

U subotu će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.