dugoročna prognoza

Do kraja avgusta u BiH promjenjivo vrijeme

sarajevo vrucina
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u BiH vrhunac toplotnog vala zbog cega je i Federalni hidrometoroloski zavod izdao crveni meteoalarm. Na vecini meteoroloskih stanica temperature su bile cesto vise od 30 stupnjeva, a na nekima su cak oborene rekordne vrijednosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nestabilnije vremenske prilike prognoziraju se od 24. do 27. avgusta

Još danas se u Bosni i Hercegovini prognozira sunčano i ekstremno toplo vrijeme, a naredne dvije sedmice biće promjenjivo, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

U utorak izgledno je naoblačenje sa zapada, zbog prolaska frontalnog sistema koji će u Bosni usloviti pretežno oblačno, a u Hercegovini većinom umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća na području Krajine i Posavine, od sredine dana i u ostalim krajevima zemlje. Ovaj nestabilni period zadržaće se i u srijedu tokom prijepodneva, nakon čega slijede postepeno razvedravanje i stabilizacija vremenskih prilika.

U utorak najniže jutarnje temperature zraka većinom između 15 i 20 stepeni, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 stele a, na jugu zemlje do 35 stepeni Celzijusa.

U srijedu, prognozira se značajnija promjena temperaturnog režima, pa se najniže jutarnje temperature zraka očekuju između 10 i 15 stepeni, na jugu zemlje do 20, a najviše dnevne između 23 i 27, na jugu zemlje do 32 stepena.

Od 19. do 23. avgusta prognozira se suho vrijeme uz svježa i maglovita jutra. Očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretaće se od 9 do 14, u Hercegovini od 15 do 20, a maksimalne u Bosni od 26 do 31, u Hercegovini od 33 do 38 stepeni.

Nestabilnije vremenske prilike prognoziraju se od 24. do 27. avgusta, uz pljuskove praćene grmljavinom i jače udare vjetra na jugu zemlje, a potom slijedi stabilnije i suho vrijeme do kraja avgusta.

Od 24. do 31. avgusta jutarnje temperature u Bosni od 10 do 15, u Hercegovini do 20, danju temperature u Bosni između 26 i 31, u Hercegovini do 35 stepeni.