Ministarstvo civilnih poslova BiH

Do kraja godine konferencija o verifikaciji digitalnih Covid-19 potvrda u BiH

Covid_pasos2 (1)

Cilj svih aktivnosti je da izdate Covid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz Bosne i Hercegovine da nesmetano putuju ро zemljama Evrope i svijeta

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine do kraja ove godine organizirat će ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira zа verifikaciju digitalnih Covid-19 potvrda u BiH.

Potvrđeno je to Feni iz ovog ministarstva nakon što je Vijeće ministara BiH prošle sedmice dalo saglasnost Ministarstvu civilnih poslova zа iskazivanje interesa za priključenjem Bosne i Hercegovine sistemu EU digitalnih Covid potvrda.

Prethodno je Vijeće ministara BiH upoznato s Informacijom Ministarstva civilnih poslova о potrebi uspostavljanja tehničkog rješenja zа verifikaciju digitalnih Covid -19 potvrda u BiH.

Na toj sjednici Vijeća ministara, održanoj nakon duže blokade rada državnih tijela, utvrđeno je da će Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH biti nosilac tehničkog rješenja, a nakon što se prethodno utvrdi pravni okvir za uspostavljanje sistema izdavanja Covid potvrda u BiH.

Cilj svih aktivnosti je da izdate Covid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz Bosne i Hercegovine da nesmetano putuju ро zemljama Evrope i svijeta.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH podsjećaju da već duže vrijeme provode aktivnosti koordiniranja različitih nivoa državne organizacije u BiH s ciljem dolaska do usaglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sistem izdavanja Covid potvrda u BiH.

– S tim ciljem u pripremi je i posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH u kojoj će se definirati pravni okvir za sistem izdavanja Covid potvrda u BiH – ističu.

Proces usaglašavanja je u toku i sve bi konačno trebalo biti potvrđeno na planiranoj ministarskoj konferenciji, a nakon čega će uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass, rečeno je Feni, a nakon što Evropska unija verificira bh. sistem bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina još nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana iako je Ministarstvo civilnih poslova BiH još u maju počelo konsultacije sa svim nivoima vlasti u vezi s tim pitanjem. Također, QR kodovi na potvrdi o vakcinaciji koje imaju bh. građani nisu validni u zemljama Evropske unije.