Do kraja godine u Parlamentu BiH prvi Izvještaj o slobodi medija

BiH

parlament bih (1)

U Sarajevu će se u četvrtak, 1. decembra, održati radni sastanak, a u Međugorju 2. i 3. decembra radionica na kojoj će učestvovati predstavnici medija iz BiH, a izvještaj sa tih skupova će se koristiti i za ulazne informacije za Izvještaj o slobodi medija koji će biti dostavljen na razmatranje i usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH do kraja 2016. godine.

Sastanak u Sarajevu i dvodnevna radionica u Međugorju održavaju se u organizaciji Ministarstva za ljudska prava Bosne i Hercegovine i EU projekta SOCEM „Podrška pružaocima socijalne pomoći i poboljšanje kapaciteta za praćenje“.

Ove aktivnosti imaju za cilj povećati svijest o ljudskim pravima među masovnim medijima u Bosni i Hercegovini, te naznačiti najosjetljivije segmente medijskog djelovanja kad je u pitanju zaštita i promocija ljudskih prava, s posebnim fokusom na medijsko portretiranje predstavnica i predstavnika ranjivih društvenih grupa, slobodu govora i izražavanja i govor mržnje.

Na dvodnevnoj radionici za medije, o temi ljudskih prava i medijskih sloboda, koja se održava u Međugorju, učestvovat će i predstavnici Anadolu Agency (AA) Regionalnog ureda za Balkan.