Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crne prognoze

Do kraja jula BiH bi mogla imati više od 10.000 žrtava koronavirusa

U Sarajevu je svakim danom sve više umrlih od covida-19
26.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Epidemioloska situacija na podrucju Bosne i Hercegovine, a posebno Sarajeva gora je iz dana u dan, a tome svjedoci svakodnevnica radnia na sarajevskom groblju Bare. Hale na groblju bare pune su kovcega i svi u njima umrli su pozitivni na covid-19. Grobar koji u mirovinu treba ici za 10 dana kaze, da dnevno ovoliko mrtvih nije dolazilo ni u ratu. Vozaci ne stizu dovuci sva tijela, a nitko se ne sjeca kada je zadnji put bio na godisnjem odmoru ili imao slobodan dan. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Po mišljenju epidemiologa, glavni razlog velikog broja smrtnih slučajeva je prisustvo mutiranih virusa koji uzrokoju znatno teže kliničke slike u odnosu na prvobitni izvorni virus

Po smrtnosti od posljedica koronavirusa Bosna i Hercegovina je prva u regionu i osma u svijetu. Prema prognozama nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu Washington broj ukupno preminulih do jula bi mogao veći od 10.000.

Od izbijanja pandemije u BiH od posljedica koronavirusa preminule su 6.604 osobe. Samo u zadnja tri dana preminule su 264 osobe. Po mišljenju epidemiologa, glavni razlog velikog broja smrtnih slučajeva je prisustvo mutiranih virusa koji uzrokoju znatno teže kliničke slike u odnosu na prvobitni izvorni virus.

Da propisane mjere daju rezultate primjer je Kanton Sarajevo u kojem je nakon djelimičnog zatvranja i policijskog sata broj novozaraženih u silaznoj putanji.

Prema predviđanjima nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu Washington, Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju, međutim, najgore nam tek slijedi. Sredinom aprila i početkom maja. Do jula broj preminulih premašiće 10 hiljada.

Sa ovim procjenama slaže se i predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić, koji tvrdi da su epidemiološke mjere, koliko god bile dobre, limitirane u svom djelovanju. Za stavljanje pandemije pod kontrolu potrebna je što hitnija i masovnija vakcinacija, kako situacija ne bi izmakla kontroli, prenosi BHRT.

Za struku nema dileme. Vakcina, i to što prije. Ukoliko ne želimo da u narednu godinu uđemo kao jedina država u regiji u kojoj i dalje vlada pandemija. Valjda su toga svjesni i oni koji vladaju nama i koji su za to vladanje i te kako dobro plaćeni.