Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovori u Mostaru

Do kraja sedmice dogovor o novoj Vladi Livanjskog kantona

DSC06150

Na izborima najviše mandata u Skupštini LK-a osvojila je koalicija HDZ-a BiH – osam, dok HDZ 1990 ima četiri zastupnika

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović razgovarali su u ponedjeljak u Mostaru o uspostavi vladajuće većine u Livanjskom kantonu (LK), a kako je priopćeno nakon sastanka, sastav nove kanotnalne vlade bit će poznat do kraja sedmice.

“Nakon nedavno potpisanog međustranačkog sporazuma o suradnji, danas je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji, te aktivnostima i pregovorima o uspostavi vlasti u LK, kao i izboru izaslanika u Doma naroda FBiH ispred ovog kantona. Do kraja sedmice trebala bi biti poznata imena izaslanika za Dom naroda FBiH, kao i budući sastav nove Vlade u LK, dogovoreno je na sastanku”, navodi se u kratkom saopštenju za javnost HDZ-a BiH.

Na izborima najviše mandata u Skupštini LK-a osvojila je koalicija HDZ-a BiH – osam, dok HDZ 1990 ima četiri zastupnika.

Po tri mandata osvojile su Srpska lista i Hrvatska nezavisna lista, SDA je osvojila dva mandata, a po jedan SNS, Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatska republikanska stranka, Županijska neovisna lista i SDP BiH.

Za formiranje Vlade u LK potrebna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 17 od ukupno 25 zastupnika.