Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dočekan uz najviše državne počasti: Katarski emir u posjeti BiH

BiH

emir katar predsjednistvo

Vladar Katara, šeik Tamim bin Hamad al-Thani, doputovao je danas u prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Katarskog emira je ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine uz najviše državne počasti dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Al-Thani će se tokom jednodnevnog boravka u Sarajevu sastati sa najvišim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH – članovima Predsjedništva BiH, rukovodstva Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Katar je država sa nešto manje od dva miliona stanovnika, smještena na Arapskom poluotoku, i jedna je od najbogatijih zemalja na svijetu. Privreda Katara temelji se na zalihama nafte i plina, koji čine većinu izvoza ove monarhije (emirata). U posljednjih 150-ak godina Katarom vlada porodica Al-Thani iz koje potječe i sadašnji emir.

Šeik Tamim je na vlast došao 2013. godine, nakon što je sa prijestolja odstupio njegov otac, tada 61-godišnji šeik Hamad bin Kalifa al-Thani. Tako je šeik Tamim sa 33 godine postao najmlađi vladar u Perzijskom zalivu.

Današnja posjeta šeika Tamima nije prva posjeta katarskog vladara Bosni i Hercegovini, jer je prije emira Tamima, BiH 2010. godine posjetio njegov otac, šeik Hamad.

Katar je priznao nezavisnost Bosne i Hercegovine u 22. oktobra 1992. godine, dok su diplomatski odnosi između dvije zemlje uspostavljeni 22. januara 1993. godine.