Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekat EXPLODE+

Dodatnih 245.000 dolara za uništavanje municije u BiH

Ovo će ujedno biti četvrta godina zaredom kako će Kraljevina Holandija dati dodatni doprinos aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH

Za aktivnosti uništavanja nestabilne municije u Bosni i Hercegovini bit će osigurano dodatnih 245.500 američkih dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor o dodjeli 245.400 dolara za projekat “EXPLODE+”, kao dodatni doprinos Kraljevine Holandije potpisat će u ponedjeljak, 5. novembra u Sarajevu Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), u prisustvu Borislava Jerzeraškića, pomoćnika ministra odbrane/obrane BiH za nabavku i logistiku.

Ovo će ujedno biti četvrta godina zaredom kako će Kraljevina Holandija dati dodatni doprinos aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH.

Inače, nestabilna municija predstavlja prijetnju sigurnosti građana i zajednica širom BiH, zbog čega se trenutno provodi niz aktivnosti na njenom uništavanju, i to primarno kroz EU STAR projekat (vrijednost 2,8 miliona eura) koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane/obrane BiH, te „EXPLODE+“ projekat čije aktivnosti se sufinansiraju sredstavima koje su obezbijedile Vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške.

Dodatnim ulaganjem u realizaciju aktivnosti „EXPLODE+“ projekta, koje će se provoditi do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Holandija pokazuje svoju kontinuiranu opredjeljenost za podršku razvoja Bosne i Hercegovine i veću sigurnost zajednica.