Vijećnica

Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

U Vijećnici je danas održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva na kojoj su uručena priznanja laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2020. godinu, javlja Anadolu Agency (AA)

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva ove godine su dobili akademik Mirko Pejanović, humanitarna organizacija “Merhamet”, dr. Faruk Čaklovica i Alija Hadžiosmanović Braco.

Vijećnici su najveće gradsko priznanje dodijelili za oblast nauke i obrazovanja dr. Faruku Čaklovici.

“Šestoaprilska nagrada predstavlja, u tradicijskom smislu, kontinuitet podrške razvoju modernog društva bez predrasuda, usmjerenom ka ostvarivanju najviših civilizacijskih vrijednosti ljudskog bitisanja”, rekao je Čaklovica.

Za oblast sporta nagrada je uručena Aliji Hadžiosmanoviću. Dobitnik za oblast zdravstva i socijalne zaštite je Merhamet, a za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva nagradu je dobio akademik Mirko Pejanović.

“Izuzetna je čast biti dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Šestoaprilaska nagrada simbolizira dan kada je Sarajevo 1945. godine oslobođeno, na kraju Drugog svjetskog rata od fašističke okupacije”, rekao je Pejanović.

Predsjednik Kenan Vrbanjac rekao je da je na čelu Merhameta oko dvije godine.

“Merhametova misija dobročinstva započela je 1913. godine baš u Sarajevu. Merhamet je jedna od najstarijih humanitarnih organizacija, ne samo u državi nego i na Balkanu”, pojasnio je Vrbanjac.

Počasnu “Plaketu Grada Sarajeva” Gradsko vijeće Grada Sarajeva dodijelilo je uvaženom hafizu Ismetu ef. Spahiću, dugogodišnjem zamjeniku bivšeg reisu-l-uleme, glavnom imamu i hatibu Gazi Husrev-begove džamije i profesoru Gazi Husrev-begove medrese.

Efendija Spahić izjavio je da ga nagrada raduje i pomalo upozorava da se njegov život privodi kraju.

“Ova nagrada govori da sam u lijepim godinama i da polako ovaj dunjaluk valja napuštat. Ali, hvala vama, dobri ljudi, koji ste odlučili da se i ja nađem među ovim ljudima”, rekao je Spahić.

Potom je, na prijedlog Samira Fazlića i Tarika Jažića priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljeno Saudinu Bećireviću (posthumno), te na prijedlog Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta, prof. dr. Halilu Gunesu.

Dobitnicu su još i Husref Musemić i Branislav Rakonjac.

Priznanje “Počasni građanin Sarajeva” dodijeljeno je Želimiru Altarcu Čičku, pop-rock legendi Sarajeva, BiH i bivše Jugoslavije, kao i Branku Crvenkovskom.

Dobitnici priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”, po odluci Gradskog vijeća Sarajeva, su i Jure Franko i bivši visoki predstavnik u BiH i nekadašnji njemački ministar za poštu i telekomunikacije Christian Schwarz-Schilling.

Nagrade su dobitnicima trebale biti dodijeljene na svečanoj akademiji 6. aprila ove godine, ali je sjednica tada otkazana zbog pandemije koronavirusa.