BiH

Dodik: Američki državni sekretar možda zna ko je Dodik, ali ne i ko je Špirić

11/09/2018

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je nevjerovatno da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije poslaniku njegove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, koji je u opoziciji te da američki državni sekretar Mike Pompeo koji je potpisao tu odluku i ne zna ko je Špirić.

– Pompeo možda zna ko je Dodik, ali vjerovatno ne i Špirić. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da se opozicioni poslanik tako tretira, obično se to odnosi na ljude iz vlasti – rekao je on.

Dodik smatra da je “Špirićeva krivica to što nije podržao antisrpski rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jer je podnio ostavku u komisiji koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje mene, Aleksandra Vučića, Željke Cvijanović i rukovodilaca iz RS i Srbije”.

– I naravno da su mu oni napakovali tu vrstu priče – ustvrdio je Dodik.

Kaže da je ova cijela situacija ponižavajuća za SAD, a ne za Špirića, koga je pozvao da ne prihvati takvo ponašanje.

– Na kraju krajeva, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide – dodao je.

Dodik je ponovio stav da su sankcije Špiriću “politički obračun” američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack, čiji rad je oštro kritikovao.

SAD su uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno iz State departmenta, umješanosti u veliku korupciju.

U saopštenju objavljenom na internet stranici State departmenta navodi se da je Špirić tokom vršenja dužnosti poslanika bio “umiješan u javnu korupciju, uključujući prihvatanje neprikladnih beneficija u zamjenu za obavljanje javnih funkcija i miješanje u javne procedure”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.