ODBAČEN ZAHTJEV

Dodik bez podrške NSRS: Nije izglasan veto na trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

dodik
Banja Luka: Milorad Dodik održao izvanrednu konferenciju za medije
07.04.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Srpski clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odrzao je izvanrednu konferenciju za medije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Potrebno je da veto podrži dvije trećine od 83 zastupnika u NSRS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nije potvrdila izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome da je Odluka Predsjedništva BiH od 8. juna veoma štetna po vitalni interes Republike Srpske (RS).

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, tijela s ukupno 83 člana, za Dodikovu izjavu glasao je 51 od prisutnih 62 zastupnika. Uzdržano je bilo 11 članova Skupštine. Formalno, niko se nije izjasnio “protiv”.

Riječ je o Dodikovom proglasu da je po vitalni interes RS-a veoma štetna odluka Predsjedništva BiH, donesena 8. juna uz njegovo protivljenje, koja nalaže pokretanje pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Baritanije radi potpisivanja međudržavnog sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

Kao član Predsjedništva BiH koji je bio protiv, Dodik je, osim što je tu odluku proglasio štetnom za Republiku Srpsku, inicirao održavanje posebne sjednice entitetske skupštine pozivajući zastupnike da potvrde njegov veto.

Posebna sjednica održana je danas u Banja Luci, ali za Dodikov stav nije bilo dvotrećinske većine glasova, koliko je potrebno kad neki od članova Predsjedništva BiH smatra da je odluka tročlanog šefa države destruktivna po entitet iz kojeg je on izabran.

Milorad Dodik je od aprila pod sankcijama Velike Britanije zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine, kako je tada obrazloženo iz britanske ambasade u BiH.