BiH

Sastanak u Briselu

Dodik: BiH će do 1. novembra pokušati da dođe do kandidatskog statusa

29/01/2019

Trebalo bi izbjeći pitanje uslovljavanja izbora novih organa vlasti, prije svega Vijeća ministara - izjavio je Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon sastanka sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federicom Mogherini kazao je da su u Briselu ponovljena dva ključna pitanja za BiH – a to su Upitnik EU i formiranje vlasti, javlja N1.

Dodik je sastanak ocijenio kao dobar i uspješan, bez obzira na kompletnu situaciju u BiH.

– Konsenzus je evropski put. Kasnimo sa upitnikom, procedurama, ali bila je prilika da obavijestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana. EU Parlament će donijeti mišljenje o BiH – čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status – poručio je Dodik.

On je kazao da će BiH do 1. novembra pokušati da dođe do kandidatskog statusa, ali i to da su se na sastanku mogle čuti teme koje se tiču formiranja vlasti u BiH.

– Jasno smo čuli da je Evropska komisija zainteresovana za brzo formiranje vlasti i da je NATO izvan domena. Trebalo bi izbjeći pitanje uslovljavanja izbora novih organa vlasti, prije svega Vijeća ministara – izjavio je Dodik.

Dodik smatra da je to jasna poruka iz Evropske unije Bosni i Hercegovini da se vlast mora formirati – jer onda izbori i izborni proces nema smisla.

– Želim da istaknem da su unutrašnja pitanja u BiH vezana za reformsku agendu, to treba da se radi. Potrebno je intenzivirati reforme javne uprave, sistema javnih nabavki, pravosuđa…Sve smo to pomenuli, upitnik i formiranje vlasti su ključne. Isticale su kolege i regionalne probleme, poput Pelješkog mosta, oni su koristili to svoje individualno pravo – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao i to da je primijetio određenu dozu skepticizma – jer je bilo mnogo najava oko termina predaje odgovora na Upitnik EU.

Rekao je i to da je savršeno jasno da je BiH složen mehanizam, da se pojavljuju pitanja koja blokiraju kretanje BiH, poput preispitivanja ustavnosti imena Republike Srpske, Deklaracije o položaju Hrvata, majorizaciji Hrvata u BiH – i da to ljudi u Evropskoj komisiji znaju.

Na koncu obraćanja novinarima on je kazao da BiH ne može naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.