Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kritike na račun ministrice

Dodik: Bisera Turković se ponaša kao nenavođena raketa

Sarajevo: Bisera Turković i Gent Cakaj održali konferenciju za medije
16.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turkovic na konferenciji za medije nakon sastanka s v.d. ministrom za Europu i vanjske poslove Republike Albanije Gentom Cakajem. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

On je rekao da Turković ne prosljeđuje ili zadržava diplomatsku poštu srpskih funkcionera i da će se o njenom ponašanju morati razgovarati na Predsjedništvu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nezadovoljan je radom ministrice inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, a primjedbe ima i u vezi s kandidatom SDA za direktora Obavjštajnpo-sigurnosne službe (OSA) BiH Osmanom Mehmenagićem, ali to, kako kaže, ne može da ospori.

Dodik tvrdi da o problemima u Ministranstvu inostranih poslova BiH “govori” i odluka Turkovićeve o raspoređivanju bivšeg direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Gordana Milinića na poziciju ministra-savjetnika u Ambasadi BiH u Pekingu.

Imenovanje Milinića, koga je nazvao „špekulantom, koji je uime SDS-a lagao prije nekoliko godina“, za Dodika je neprihvatljivo, navodeći da Milinić nema podršku srpskog naroda.

-To govori da imamo ozbiljan problem u Ministarstvu inostranih poslova BiH – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da Turković nije odustala da „spašava SDS-ove kadrove“.

Iznio je tvrdnju da je Turković „spriječila da on i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobiju diplomatsku poštu“.

-Zadržala je i moja pisma vezano za Srebrenicu, a ‘pustila’ bošnjačkog člana Predsjedništva – rekao je, između ostalog, Dodik dodajući da Turković „ne provodi inostranu politiku BiH, već SDA…“.

-Ta politika znači ubaciti sve više migranata u BiH i to je pogubno, ne samo za Srbe i Hrvate, već i za Bošnjake. Mislim da je došlo vrijeme da razgovaramo s SDA i da tražimo da se, možda, koriguje sa stanovništa persone koja to radi. Ona ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, već je što više usložnjava…, ustvrdio je Dodik.

Kada je u pitanju imenovanje direktora OSA-e, kaže da je specifično to što Srbi ne mogu osporavati kadrove druga dva naroda i obrnuto, ali da „SDA isključivo na pozicijama drži svoje ratne kadrove“.

– Nećemo moći da osporimo njihov prijedlog, jer bi zastoj bio i s druge strane. Minislim da Mehmedagić mora da ispuni zakonske uslove za imenovanje. Očigledno da SDA gura neke svoje principe, to nije dobro za BiH, ali i na Turkovićevoj se najbolje vidi ta politika prema BiH – ustvrdio je Dodik.

Kazao je i da je stvar Narodne skupštine RS hoće li izglasati smanjenje plaća poslanika u vrijeme pandemije koronavirusa.

Tvrdi da ne stoje navodi da je direktor policije RS Siniša Kostrešević bio „njegov favorit“, navodeći da podržava svakoga ko predano radi svoj posao.