Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Bosanski jezik ne postoji

dodik1234

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ne postoji bosanski jezik i da to ne piše ni u Ustavu RS-a.

-Ta odluka o bosanskom jeziku nigdje ne postoji. Bošnjački narod je odluku da je to njihov jezik donio unilateralno – ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kazao je da nema ništa protiv da Bošnjaci pričaju i zovu svoj jezik kako žele, ali ga ne mogu nametati nekom drugom.

Zbog toga, kazao je, nema potrebe da se bilo ko ljuti.

On je rekao da su u postupku razgovora o stabilizaciji finansija u RS-u te da je u završnoj fazi privatizacija “Banke Srpske“, odnosno 74 posto kapitala.

Ta banka bi bila, tvrdi, dokapitalizovana s 300 miliona eura od, kako je dodao, jedne finansijske organizacije sa Zapada.

-Ta dokapitalizovana banka mogla bi značajno da pomogne našim finansijama i održavanju njene likvidnosti – ustvrdio je entitetski predsjednik navodeći da bi to RS oslobodilo od zavisnosti od nekih međunarodnih finansijskih institucija, odnosno MMF-a.

Ponovio je i navode o razgovorima o ruskom kreditu, koji bi bio po povoljnoj kamatnoj stopi.

Uvjeren je da će se ovih dana jasno pokazati da postoji stabilna skupštinska većina u RS-u.

-Nemamo nijedan problem funkcionisanja parlamenta – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da je opozicija nervozna i prijeti vanparlamentarnim vidovima borbe.

Navodi da nije problem da bilo ko protestuje u RS-u, ali da narod mora da zna da je vlast posvećena interesima RS-a.

Komentirajući poskupljenje struje u RS-u, kazao je da bi trebalo suspendovati odluku Regulatorne komisije za energetiku o povećanju cijene, jer je većini članova tog tijela istekao mandat.