Predsjedništvo BiH

Dodik danas dao ultimatim, Džaferović poručio: Prijetnje neće pomoći

šefik dzaferovic

Džaferović je potvrdio da je današnja sjednica otkazana zbog nepostojanja konsenzusa oko ANP-a, koji Dodik odbija, kao i da Tegeltija kao kandidat nije sporan

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon otkazane sjednice Predsjendištva BiH, kazao kako je Milorad Dodik danas zaprijetio da će ukoliko Tegeltija ne bude imenovan do 5. septembra, sazvati sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj će razmatrati povlačenje nadležnosti sa nivoa države BiH, kada su u pitanju odbrana, VSTV i Uprava za indirektno oporezivanje.

“Niko nikome ne treba da prijeti, i ne može da prijeti. Mislim da bi to bio loš potez, kojim se ne može ništa postići. To su nadležnosti države koje su usvojene u Parlamentu BiH, uz pristanak entiteta. Bez odluka tri parlamenta (dva enitetska i državnog) ne može se tu ništa promijeniti”, poručio je Džaferović.

Džaferović je potvrdio da je današnja sjednica otkazana zbog nepostojanja konsenzusa oko ANP-a, koji Dodik odbija, kao i da Tegeltija kao kandidat nije sporan.

“Sva tri člana Predsjedništva su mišljenja da ne treba biti održana sjednica. Mišljenje je da se nisu stekli uvjeti i po mom mišljenju ostavljen je prostor dogovoru u narednih nekoliko dana, da se pokuša naći rješenje. Rješenje je usvajanje i slanje ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg, što uopšte nije sporna stvar – ni kada je u pitanju stranka ni kad je u pitanju kandidat. Suština je što kod gospodina Dodika ne postoji spremnost da se poštuju svi zakoni ove zemlje, to sam mnogo puta ponovio. Moraju se poštovati svi zakoni, a ne samo oni koji vam se sviđaju”, rekao je Džaferović danas nakon otkazivanja sjednice.

Podsjećamo, Vanredna sjednica Predsjedništva BiH bila je zakazana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Milorad Dodik najavio je vanrednu presicu na medije u 14,30 sati, koja će biti održana u Istočnom Sarajevu.