Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Deklaracija SDS-a je “kukavičije jaje”

BiH

dodik ivanic

Deklaracija SDS-a o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, je „podmetnuto kukavičije jaje“, tvrdi predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

Tvrdi da je tekst tog dokumenta loš, a da je sličan nedavno razmatran i u Federalnom parlamentu.

Dodik zamjera SDS-u jer o deklaraciji nije usaglasila stavove sa strankama u RS-u.

-Mi želimo da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, ali u toj deklaraciji nema ni slova o oduzetim nadležnostima RS-a i kako da se ona vrate – kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

O ovoj deklaraciji u toku je oštra rasprava u entitetskom parlamentu, jer vladajuće stranke također kritikuju ovaj tekst kao loše urađen.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je saglasan sa odlukom Vlade Srpske da posegne za sredstvima Investiciono-razvojne banke /IRB/ koja su bila namijenjena za otplatu kredita, ističući da je to logičan potez.

“To je tako logično da uradimo i u skladu sa zakonskim propisima. Taj novac nije uzet da bi bio upropašten, već da bude redistribuisan kako odluči Vlada”, pojasnio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je IRB u vlasništvu Vlade Republike Srpske i da ona ima pravo da raspolaže imovinom.

“To nije klasična banka i to su u suštini sredstva koja se mogu tretirati kao republički fond. I sam sam učestvovao u toj odluci”, poručio je predsjednik.

Na pitanje novinara da li će insistirati na prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija”, Dodik je rekao da na tom pitanju radi Vlada Srpske, kao i da smatra da treba provesti zakonit proces koji je u interesu Republike Srpske.

Cvijanović: BiH ne može u EU dok ima visokog predstavnika