Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik: Guterres će biti umiješan u raspad BiH

dodik press2

Upitan da prokomentariše izjavu Komšića da Dodik nije neophodan za funkcionisanje BiH, Dodik je rekao da Komšić može da kaže šta hoće, ali da Ustav kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana i da postoji procedura

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je problem što se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u New Yorku predstavlja u ime BiH, a posebno što to generalni sekretar UN Antonio Guterres prihvata, zbog čega se može reći da je “umiješan u raspad BiH”.

Dodik je naglasio da odlučivanja u BiH nema bez konsenzusa, te istakao da nema odluke da Komšić ide na sjednicu Generalane skupštine UN i govori u ime BiH.

“Nema odluke ako se ne donese konsenzusom. Ta odluka da on ide i govori tamo ne postoji. Prema tome, to je sve privatna priča. Problem nastaje kad se on predstavlja uime BiH i kada ga generalni sekretar prihvata”, rekao je Dodik.

On je ukazao da je tu važno to što je “generalni sekretar UN umiješan u raspad BiH”.

“Jednog dana kada se bude pisala historija, onda će se reći da je generalni sekretar UN primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao druge u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju, nefunkcionisanju BiH i zato se ona raspala”, rekao Dodik novinarima u Budimpešti.

Upitan da prokomentariše izjavu Komšića da Dodik nije neophodan za funkcionisanje BiH, Dodik je rekao da Komšić može da kaže šta hoće, ali da Ustav kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana i da postoji procedura.