Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Hoću da BiH prizna Krim kao dio Rusije

BiH

milorad dodik – izbori

Aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da po preuzimanju nove dužnosti namjerava da iznese inicijativu o priznavanju Krima kao dijela Rusije.

“Pripajanje poluotoka Rusiji proizašlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu sa Ustavom UN. To je bio demokratski proces tokom kojeg su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim historijski pripada Rusiji i njen je sastavni dio”, rekao je Dodik za rusku “Izvestiju”.

Prema njegovim riječima, paradoksalno je to što Zapad, koji se uvijek aktivno borio sa komunizmom, sada priznaje administrativno rješenje bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

“Ja sam lično jako zainteresovan za posjetu poluostrvu, posebno sada kada je postao dio Rusije i namjeravam da posjetim Krim čim se ukaže prilika”, dodao je Dodik.

Na pitanje zar se ne boji pritiska Ukrajine, Dodik je zapitao na koga Ukrajina može da vrši pritisak, te naglasio da ta zemlja sada treba da rješava unutrašnje političke probleme, te da je uticaj Zapada na Kijev pokazao negativan i poguban efekat na tu zemlju.

On je ocijenio da Ukrajina treba da pristupi normalizaiciji odnosa sa Rusijom.

“U datoj situaciji reč je više o pritisku Zapada”, rekao je Dodik i naglasio da je sve to velika geostrateška igra. Prema njegovim riječima, dešavanja na Krimu prošla su u demokratskoj atmosferi za razliku od otcjepljenja Kosova od Srbije.

“Bez obzira na to, SAD i većina njihovih saveznika priznaju nezavisnost Kosova”, naveo je on.

Dodik je rekao da bi po stupanju na dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH želio da njegovi prvi sastanci budu sa predsjednicima Rusije i Srbije – Vladimirom Putinom i Aleksandrom Vučićem.

“Spreman sam da se sastanem sa ruskim liderom do kraja godine, ali tu ne zavisi sve od mene”, rekao je Dodik, prenijela je RTRS.

Dodik, koji je dosadašnji predsjednik Republike Srpske, naglasio je da RS ima sadržajne odnose sa Rusijom, da je zainteresovana za nabavku medicinske opreme iz Ruske Federacije, kao i za izgradnju postrojenja za gas na teritoriji Republike, tačnije u Zvorniku, koje se trenutno projektuje, dok se u Rusiji priprema neophodna oprema, a u jesen iduće godine trebalo bi da počne sa radom.

“Osim toga, bilo bi mi veoma drago ako bi se izgradio rusko-srpski humanitarni centar, kao i onaj koji radi u Nišu u Srbiji. I to ću pitanje postaviti”, dodao je Dodik. Dodik je potvrdio da je Vladimir Putin veoma popularan u Republici Srpskoj i da narod mnogo uvažava i voli jaku Rusiju koju je on sazdao.

“Rusija se pridržava pravedne politike, ona štiti i podržava međunarodno pravo, konkretno kada je riječ o podržavanju relevantnih rešenja Vijeća sigurnosti UN, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi volimo Rusiju ne zato što nas ona podržava, nego što se ona jasno pridržava međunarodnog prava u svojoj vanjskoj politici”, dodao je Dodik.

Reagovala i Ambasada Ukrajine

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini izjave predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nazvala je neprijateljskim, ocjenjujući da one mogu zadati štetu odnosima dviju prijateljskih država, kao i autoritetu BiH u okviru međunarodne zajednice.

Kako su iz Ambasade podsjetili u saopćenju, bh. mediji objavili su izjavu Dodika “o njegovoj namjeri iznošenja inicijative o priznavanju privremeno okupiranog, od Ruske Federacije, teritorija Autonomne Republike Krim i grada Sevastopol (Ukrajina) dijelom Ruske Federacije”.

Dodik je, kako se dalje navodi u saopćenju, također kazao da smatra “referendum” o pripajanju privremeno okupiranog od Ruske Federacije ukrajinskog poluotoka Krim i grada Sevastopol, legitimnim i demokratskim, “u skladu s ustavom i međunarodnim pravom i poveljom Ujedinjenih nacija o pravu naroda na samoopredjeljenje”.

– Ovakve izjave potpuno su proturječne ocjenama koje su dali krimskom referendumu, nezavisnosti Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica – rečeno je u saopćenju ukrajinske ambasade.

Istaknuli su da se Ukrajina i međunarodna zajednica pridržavaju stava da “referendum” i njegove posljedice nisu legitimni jer su realizirani tokom vojne agresije Rusije protiv Ukrajine uz kršenje Ustava Ukrajine, Ustava Autonomne Republike Krim, Povelje UN-a i međunarodnog prava koje štiti suverenitet i teritorijalni integritet postojećih država.

Neophodno je, naglasili su u saopćenju iz Ambasade Ukrajine u BiH, imati u vidu da bilo koja podrška kršenju međunarodnog prava, agresiji i separatizmu može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost i na Balkanu.