Zajednički stav Dodika i Čovića: Ustavnim rješenjem udaljiti strane sudije

dodik covic

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović zaključili su da je neophodno naći ustavno rješenje kako strane sudije ne bi bile zastupljene u Ustavnom sudu BiH.

Nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a danas u Banjoj Luci, Čović je rekao da se traži rješenje koje bi bilo ustavno i da je krajnje vrijeme da institucije BiH i njeni predstavnici preuzmu odgovornost za ovu državu.

-Uvjeren sam da su naša dva tima konačno blizu rješenja prijedloga ili koncepta kako riješiti pitanje zastupljenosti stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Mislim da ćemo po tom pitanju imati jedan zajednički stav, ali na isti način želimo razgovarati i o nekim drugim temama – kazao je predsjednik HDZ-a.

Naglasio je da pažnju treba usmjeriti na jačanje ekonomije i socijalne politike, a staviti sa strane teme koje opterećuju medije i drugi prostor i to bez bilo kakvog razloga.

Tokom razgovora je, kaže, naglašena vrlo složena situacija, koje “izgleda nisu svi svjesni”.

-Krajnje je vrijeme da stvorimo ambijent da možemo normalno funkcionirati. Moramo se početi baviti životnim pitanjima. Ovo je godina u kojoj nema izbora i moramo je iskoristiti da riješimo puno pitanja koja smo sebi postavili u zadatak – naveo je Čović u izjavi novinarima.

Najavio je da će se nastaviti intenzivna saradnja dvije strane kako bi dali doprinos da se situacija u BiH promijeni.

-Time ćemo dati doprinos da se odnosi u BiH promijene, jer imam osjećam da neke snage žele da nas stalno drže u konfliktnoj situaciji, u nekim dijelovima BiH – ustvrdio je Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da su danas finalizirali način na koji će se kretati po pitanju učešća stranaca u Ustavnom sudu BiH, a o tome će voditi razgovore i s drugim političkim partijama.

Dodik je naveo i da je Ustav BiH predvidio da se treba naći način kako bi samo državljani BiH bili zastupljeni u Ustavnom sudu BiH.

-Ostalo je da se sve to stručno normativno reguliše kako bi u Parlamentranoj skupštini te stvari i riješavali – kazao je predsjednik SNSD-a.

Naveo je da će bez obzira na protivljenje bošnjačke strane u BiH predlagati ovo rješenje za Ustavni sud BiH.

Iznoseći stav SNSD-a da vlast na nivou BiH nije funkcionalna, u smislu obaveza koje BiH treba da ispuni prema MMF-u, ocijenio je da situacija u BiH zahtijeva veći angažman u vezi sa ekonomskom sferom.

Dodik je ponovio da dvije stranke žele da se sva pitanja rješavaju kroz dijalog, o čemu svjedoči i saradnja u kontinuitetu koja nije uperena protiv neke treće strane.