BiH

istočno sarajevo

Dodik i Čović pojasnili o čemu su razgovarali na današnjem sastanku

29/10/2021
FOTO: Fena

"Mi danas nismo razgovarali o bilo čemu što bi bošnjački narod stavilo u podređen položaj ili degradirajuću poziciju u odnosu na druga dva naroda", rekao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je legitimno pravo svakog naroda da izabere svoje političke predstavnike, te da je to polazna i završna tačka kretanja kroz izborni i bilo koji drugi proces.

“Želimo da afirmišemo nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava na legitiman izbor. Ne razumijem zašto se u FBiH već 20 godina jedan bazični odnos ne prihvata i ugrađuje”, rekao je Dodik nakon sastanka delegacije SNSD-a i koalicionih partnera sa delegacijom HDZ-a koji je održan Istočnom Sarajevu.

Dodik smatra da se “radi o rastućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu koji produkuje potrebu da se drugi stave u teži i nezahvalniji položaj – u ovom slučaju hrvatski narod”.

Dodaje da se tako samo gubi vrijeme, jer to ne donosi nikakvu dobrobit nijednom narodu.

“Čini mi se da ima mnogo besmislenog, u smislu da će neko nekog prevariti i staviti u podređen položaj. Mi danas nismo razgovarali o bilo čemu što bi bošnjački narod stavilo u podređen položaj ili degradirajuću poziciju u odnosu na druga dva naroda. Tako ne želimo tu poziciju za druge narode”, rekao je Dodik i dodao da je današnji sastanak bio uspješan.

Dodik je naglasio da će, ukoliko se na nivou BiH ne riješi problem vezan za kompletan sektor izbora, uključujući i CIK “koji je izabran netransparentno i nelegitimno”, ući u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih u vidu konfilkta o svakom pitanju.

Čović: Kriza je preozbiljna, poštovati Ustav BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je danas da je politička kriza u BiH preozbiljna, najveća od Dejtona, te da mir nema alternativu i istakao da su rješenje samo pregovori svih zainteresovanih strana, posebno na planu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i federalnom Domu naroda, u skladu sa Ustavom BiH.

“Vjerujem da oko toga imamo zajednički stav, koga smo prenijeli i predstavnicima međunarodne zajednice”, rekao je Čović u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa članovima delegacije SNSD-a na čelu sa predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom.

Čović je dodao da je dogovoreno da se treba baviti i životnim pitanjima u BiH.

“Na današnjem sastanku obavijestio sam gospodina Dodika i ostale sagovornike o tome kako teku naši razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali i domaćim partnerima u Federaciji BiH, sa kojima sam i jutros imao sastanke, a ti razgovori biće nastavljeni i danas”, naveo je lider HDZ-a BiH.

Čović je naglasio da je za njega danas bilo veoma značajno da čuje stavove zvaničnika Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, od velike važnosti je proces izmjena izbornog procesa u FBiH, s ciljem izbora dva člana Predsjedništva BiH, hrvatskog i bošnjačkog iz FBiH, odnosno izbora klubova naroda u federalnom Domu naroda, srpskog, hrvatskog i bošnjačkog, na legitiman način.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.