Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saša Magazinović

“Dodik i Vučić su mogli biti balkanski Willy Brandt, izabrali su biti kopija Šešelja i Miloševića”

sasa magazinovic
Foto: Hazim Aljović/FENA

Na platformi X oglasio se poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović

Današnje usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a će biti međunarodno, glasno i eksplicitno NE revizionizmu, veliko NE veličanju ratnih zločinaca, jasno NE teroru preživjelih i porodica žrtava – napisao je na platformi X poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.

To je, dodaje, istovremeno i glasno DA dostojanstvenoj i pametnoj borbi koju ti i brojni drugi ljudi vode godinama za njegovanje istine o genocidu u Srebrenici.

-To je DA nužnosti obrazovanja o genocidu, jer samo ljudima sa znanjem se ne može podmetnuti iskonstruisani narativ o Srbima kao genocidnom narodu. Samo obrazovanje će pomoći da barem neke nove generacije na Vučićevu i Dodikovu konstataciju da “Srbi nisu genocidan narod” znaju odgovoriti – pa niko ne kaže da jesmo, zašto manipulišete?

I Dodik i Vučić su imali priliku biti balkanski Willy Brandt, njemački kancelar koji je kleknuo pred spomenikom jevrejskim žrtvama iz drugog svjetskog rata, ali su nažalost izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića. A jedna od važnih lekcija istorije je da ne možeš raditi iste stvari, a očekivati drugačiji rezultat – napisao je Magazinović.