BiH

Dodik i zvanično zatražio sjednicu NSRS o reaktiviranju referenduma

02/07/2015

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je i zvanično dostavio zahtjev Narodnoj skupštini za sazivanje posebne sjednice na kojoj bi se reaktivirala odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još 2011. godine.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetio da je tada odluka odgođena, a sada će biti reaktivirana i neće biti povučena, bez obzira i na sve autoritete u svijetu.

-RS se ne može odreći referenduma – rekao je Dodik i dodao da, ukoliko bi visoki predstavnik u BiH poništio odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu, ona neće biti objavljena u “Službenom glasniku RS-a“.

Smatra da je najoptimalnije da se referendum održi u prvoj sedmici semptembra, a to je, kaže, dovoljno vremena da se eventulano i Ustavni sud RS-a izjasni, ukoliko bi odluka o reaktiviranju referenduma bila “blokirana“ od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Uvjeren je da će taj sud potvrditi da RS ima pravo na referendum.

Dodik zagovara neki novi model Tužilaštva i Suda BiH, ali, kaže, mora da odražava ustavnu poziciju BiH.

Nije želio da komentira primjedbe da je iniciranje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS-u antidejtonska aktivnost, ističući da je to odbrana “Dejtona“, jer su te pravosudne institucije formirane mimo tog ugovora.

Kazao je da oni koji to negiraju ne mogu pokazati odredbu Ustava u kojoj to stoji.

-RS ovim referendumom brani Dejtonski sporazum i ono što je napisano u Ustavu – ustvrdio je Dodik i naveo da će se građani na referendumu izjasniti o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ako građani odbiju rad Suda i Tužilaštva BiH to će onda značiti, kazao je, da se odluke tih pravosudnih institucija neće primjenjivati u RS-u.

Komentari

2 Comments

  1. kruškovača

    02/07/2015 at 15:57

    Nisi ti džabe rođak sa grcima

  2. Harun

    04/07/2015 at 00:00

    Doda je bitanga nestasna….,njega su kad se rodio triput vodom polijevali.!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.