Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za atv

Dodik imenovao “najvećeg neprijatelja RS”: Fali nam samo “jedna stolica” za državnost

dodik (1)

Član Predsjedništva BiH je ustvrdio da ovaj entitet ispunjava sve uslove da bude država osim

Republika Srpska ne smije odustati od svoje prvobitne namjere da bude nezavisna država, poručio je sinoć tokom gostovanja na ATV-u član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je RS, Dejtonskim mirovnim sporazumom, “zgurana” u BiH, ali da je po definiciji od 9. januara 1992. godine do danas ona država.

– Po definiciji, RS je od 9. januara te 1992. godine do danas, a tako će biti i u budućnosti još više, država. Država se definira kao prostor koji naseljava narod koji ima izvršnu i zakonodavnu vlast i koji pokazuje sposobnost da vlada tim prostorima – rekao je Dodik za ATV.

Član Predsjedništva BiH je ustvrdio da ovaj entitet ispunjava sve uslove da bude država osim “stolice u UN-u”, napominjući da se u medijskom prostoru nameće priča o državi BiH.

Dodik je naglasio da RS nikoga ne mrzi, nego samo hoće da živi “politički i narodni život”.

– Zašto ne dozvole? Sastavni dio Ustava su međunarodne konvencije, gdje se kaže da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. To je sastavni dio Ustava, samo ne daju da se o tome priča jer imaju tri stranca sudije i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu, koji će svaku odluku te vrste dovesti u pitanje – rekao je Dodik.

On je poručio da je najveći neprijatelj RS visoki predstavnik, bilo da je riječ o Valentinu Inzko ili nekom drugom, dodajući da su oni postavljeni da bi činili zlo RS.

– Sve što su učinili, učinili su na štetu RS – dodao je Dodik.