Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski predsjednik

Dodik iz Rusije najavio referendum o nezavisnosti RS-a: “Datum će biti određen”

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Nakon usvajanje rezolucije o Srebrenici, Dodik je saopštio da će RS do kraja juna dostaviti Federaciji BiH sporazum o “mirnom razdruživanju”

Predsjednik entiteta Milorad Dodik izjavio je da će u “RS-u biti održan referendum o nezavisnosti entiteta od BiH, a njegov datum biće tek određen”.

-Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme – rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

“Mirno razdruživanje”

-Uvjereni smo da već postoji dovoljno historijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti, istakao je Dodik, koji se juče u Sankt Peterburgu sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, “ako bi RS ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što prije ostvariti to što RS želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti”.

-Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, prije svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu, naveo je Dodik, prenela je Srna.

Nakon usvajanje rezolucije o Srebrenici, Dodik je saopštio da će RSa do kraja juna dostaviti Federaciji BiH sporazum o “mirnom razdruživanju”.

Vlada RS je već formirala radnu grupu koja radi na tom sporazumu.