Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Izetbegović izmišlja da bi bio važan kod Bošnjaka

Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da misli da će biti pokrenuta nova tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu deplasirana priča koja samo služi za zabavljanje javnosti u Federaciji BiH.

On je podsjetio da već duže nema jedinstvenog stava Predsjedništva BiH o ovom pitanju i da, zbog toga, tužba ne može da ode iz BiH, dodajući da je cijela priča Izetbegovićeva izmišljotina da bi bio važan kod Bošnjaka.

“Izetbegović pokušava da pošalje poruku u ime BiH, a Bakir nije BiH. On je samo bošnjački član Predsjedništva. Tužba BiH prema Srbiji je još jedna bošnjačka inicijativa i kao takvu je treba gledati”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

Dodik smatra da Izetbegović pričom o tužbi pokazuje, ne dvoličnu, nego troličnu politiku.

“Kod njega imamo priču protiv Srbije i Srba sa jedne strane, a sa druge iz SDA plasiraju priču o saradnji sa Beogradom”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nagovijestio je prije nekoliko dana mogućnost da BiH pokrene reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.