Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući predsjedništva bih

Dodik: Izetbegovića sam pitao oko inicijative za promjenu naziva RS

dodik

Odgovorio na pitanje novinara da li je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, presjednikom SDA, o inicijativi o promjeni naziva Republika Srpska

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas da se ide dalje ka evropskim integracijama, ali je i ponovio svoje stanovište, a to je da politika koju zastupa jeste da se sve aktivnosti oko NATO puta zaustave, jer to nije u interesu srpskog naroda i Republike Srpske, kako je istakao.

“To su naše jasne politike u ovom vremenu i one će određivati aktivnosti koje ćemo vršiti u narednom periodu. Naravno, u BiH ima i onih koji drukčije misle, ali ima i pitanja oko kojih možemo da se dogovorimo. U ovom trenutku ostaje otvoreno pitanje formiranja vlasti na zajedničkom niovu. Pokušaj koji smo imali prije nekoliko dana nije se pomakao dalje od početka, ali u svakom slučaju vjerujem da je moguće. Ne želim da se shvati da mi insistiramo na tome, ali ovo je najviše na štetu same BiH – neformiranje vlasti. Bili smo u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti i da je to potrebno učiniti – ni NATO putem, ni MAP-om, ni upitnicima, ni bilo čim i da je potrebno što je prije moguće formirati vlast. Ja sam to tačno i jasno razumio. Kako su to drugi razumjeli, to pitajte njih”, istakao je Dodik.

Na pitanje novinara da li je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, presjednikom SDA, o inicijativi o promjeni naziva Republika Srpska je odgovorio: “Ja sam pitao da li on to misli ozbiljno, on me gledao”, prenosi N1.