odgovor na provokacije

Dodik izjavio da se Srbija, Crna Gora i RS trebaju ujediniti. Crnogorci mu odgovorili

Banja Luka: Milorad Dodik i Željka Cvijanović komentirali službeni posjet Mađarskoj
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjednik bh. entiteta je naglasio da Srbija, Crna Gora i današnja RS imaju iskustvo života u zajedničkoj državi

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da reagovanje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova na njegovu izjavu o jedinstvenoj državi pokazuje da pojedinci u Crnoj Gori smatraju da imaju tapiju na volju većine i da je ta većina apriori protiv ujedinjenja.

Podsjetimo, Dodik rekao je jučer da Srbi u ovom vijeku trebaju “formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama”.

Nakon ove izjave saopćenjem su se oglasili iz crnogorskog MVP-a navodeći da je ta zemlja nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne, kako kažu, retrogradnim idejama.

Sada je ponovo reagirao Dodik.

“Bilo bi zanimljivo provjeriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom, već demokratskom referendumu, čak i u ovom trenutku, a šta bi tek takav referendum mogao pokazati za 50 ili 100 godina”, rekao je predsjednik RS odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše reagovanje MVP Crne Gore na njegovu izjavu da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Predsjednik bh. entiteta je naglasio da Srbija, Crna Gora i današnja RS imaju iskustvo života u zajedničkoj državi.

“Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja ne mislim na prisilni akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država”, rekao je Dodik.