Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Dodik: Jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu

dodik

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, te predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH najavio je da će SNSD, čiji je lider, u bliskoj budućnosti izaći pred Narodnu skupštinu Republike Srpske sa analizom aktuelnog stanja, osvrtom na godine u kojima je Republika Srpska trpjela reviziju Dejtonskog sporazuma i sa prijedlozima šta bi trebalo da se radi u narednom periodu, a sve što bude usvojeno na toj sjednici parlamenta biće plod širokih političkih konsultacija.

“SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet”, naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Upitan da prokomentarišu činjenicu da danas ističe rok predviđen sporazumom o formiranju Vijeća ministara koji su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA i koji je utvrđen kao vrijeme za imenovanje kandidata za formiranje Vijeća ministara, Dodik je rekao da sada može da konstatujem da je, kao i sve u BiH od Dejtona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma, i tako u krug.

“Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao partija koja je pobijedila na posljednjim Opštim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u zajedničkim institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo /ANP/ u NATO-u nikada nije bio uslov za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uslov da se spriječi ulazak SNSD u zajedničke institucije.

“Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netačno reći da je problem nekonstituisanja zajedničkih institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, jer nije”, rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana vlada Federacije BiH ako je ANP uslov uslova kada bar u Federaciji nema sporenja oko tog dokumenta, niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.

Ako je sve u redu, i ako je sve zbog ANP, kako tvrde, kaže Dodik, upitavši zašto nema vlade FBiH, kantona… “Dakle, jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu”, rekao je Dodik.

Na pitanje šta je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti, Dodik je naveo da je SDA, partija koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz ovih izbora izašla sa znatno slabijim koalicionim potencijalom, te da je dio problema u vezi sa konstituisanjem vlasti upravo zbog te činjenice.

“SDA mora da pravi postizbornu matematiku i na kantonalnom i na federalnom nivou da bi mogla da se pojavi kao partner i na nivou zajedničkih institucija. Očigledno da /Bakir/ Izetbegović teško izlazi na kraj sa tim slagalicama i danas smo svi tu gdje jesmo”, istakao je Dodik.

On je naveo da i u ime SNSD može i danas da kaže da kao partija kojoj je narod RS dao mandat da uđe u zajedničke institucije, neće pregovarati o Godišnjem nacionalnom programu za članstvo u NATO-u, jer bi time pogazili Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

“Ako je suditi po izjavama i ostalih političara iz Republike Sppske, pa i onih opozicionih, nema niko ko bi prešao preko te rezolucije. Ili, možda i ima? Čujem od nekih da bi razgovarali o nekom redukovanom Godišnjem programu. Želim da javnost u Republici Srpskoj zna da nema redukovanog, malog ili velikog Programa, ima Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, i dokument koji ode u Brisel ima status Godišnjeg programa za članstvo u NATO-u”, pojasnio je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da BiH ne prijete nikakvi sukobi ni iznutra ni spolja. “BiH jeste u krizi, možda i u fazi raspadanja, ali ona sigurno nije u takvoj situaciji da se može i posumnjati da je ovdje ugrožen mir ili bezbjednost i niko nema nijedan relevantan ili ozbiljan pokazatelj da me demantuje”, naveo je Dodik.

Bez obzira na sve političke razlike, kaže on, BiH je danas bezbjednija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje.

“I mi iz Republike Srpske učinićemo sve da ničim ne ugrozimo ni mir ni stabilnost u BiH. Zato bi možda bilo svrsishodno da se obratimo direktno NATO-u sa prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo, jer time možda i nesvjesno sami destabilizuju političke prilike u BiH”, ocijenio je Dodik.