BiH

Dodik: Kada bi BiH ušla u NATO, niko nas ništa ne bi pitao

24/08/2017

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je priča o članstvu u NATO ozbiljna nacionalna i narodna tema koja mora biti vraćena u Narodnu skupštinu Srpske.

“Tamo ćemo vidjeti koje odluke postoje, koje ne, i donijećemo odluke za ovo vrijeme”, rekao je Dodik danas novinarima u Drvaru nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Kantonu 10.

Dodik je naglasio da je najvažnije da se Skupština uključi u rad po tom pitanju i da zaštiti prava Srpske i srpskog naroda, da se na pravi način odrede buduće aktivnosti svih koji predstavljaju RS ne samo u republičkim institucijama, nego i u zajedničkim institucijama.

Komentarišući činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske 2005. godine za vrijeme vlasti SDS-a donijela odluku o NATO-u, Dodik je rekao da je u to vrijeme čak i Rusija pregovarala o tome da se integriše u taj savez i da su to bila druga vremena.

“Danas su neka sasvim druga vremena. Mi moramo da procijenimo šta je to u interesu Srba u BiH i treba da Srbi imaju uvjerenje i da znaju da nema nijedne odluke te vrste bez naše saglasnosti. Konsenzus je neophodan o tom pitanju”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da Republika Srpska nema dobra iskustva sa NATO-om u prošlosti, ističući da je i ono malo povjerenja koje bi gradili izgubljeno činjenicom da se NATO direktno politički stavlja na stranu Bošnjaka.

“NATO je ne samo vojna, već i politička organizacija, i ako se sada u ranoj fazi naših odlučivanja o tome NATO uključi na stranu Bošnjaka, onda možete zamisliti šta će biti kada bi BiH bila članica NATO-a, niko nas ne bi nizašta pitao”, rekao je Dodik.

Komentarišući današnji sastanak sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim, Dodik je rekao da je na sastanku sa ruskim diplomatom bilo riječi i o pitanju NATO-a, a primarno o odnosima Srpske i Rusije.

Dodik je rekao da je zahvalio Ivancovu za to što je Rusija prilikom isplate klirinškog duga napravila presedan jer je BiH, uvjeren je zbog Republike Srpske, doznačila novac, a ne robu, kao što je to bio slučaj sa drugim zemljama.

On je naveo da je Ivancova upoznao o tome da je pravosuđe na nivou BiH kreirano da bi bilo protiv Republike Srpske i srpskih nacionalnih i državnih interesa, što se pokazuje u svakom pitanju.

Dodik je istakao da je nemoguće prihvatiti posljednju odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine na lokaciji “Veliki Žep” jer je ta odluka neustavna, bez obzira šta o tome mislili pojedini ambasadori.

“Oni računaju da će donijeti odluku, a da će Zapad natjerati RS da to uradi. Mislim da je to vrijeme prošlo”, rekao je Dodik.

On je dodao da je želio da kaže Ivancovu, ali i drugim ambasadorima koji žele da se sastanu, o tome kako Republika Srpska misli da se bori protiv toga.

“Mi Srbi moramo da shvatimo da je nama najveća opasnost Sarajevo i pravosuđe BiH i kreiranje nepravnih odluka kao što je to nekad radio Pedi Ešdaun i neki drugi visoki predstavnici”, poručio je Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.