Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svako ima svog favorita

Dodik, Komšić i Džaferović predlažu sudije za Evropski sud: Zbog političkih kalkulacija BiH probila prvi rok

predsjednistvo bih

BiH do 10. maja nije dostavila listu od tri kandidata za nasljednika Farisa Vehabovića. Ko sve želi biti sudija?

Država Bosna i Hercegovina probila je rok da do 10 maja dostavi listu od tri kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz naše države i to, po svemu sudeći, zbog političkih kalkulacija i biranja sebi podobnog kandidata.

Piše: A. DUČIĆ

Odgovorni organ za tako nešto je Predsjedništvo BiH, odnosno njegovi članovi Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji po proceduri vrše odabir tri kandidata, dostavljaju tu listu Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evropa koja onda bira jednog u ime BiH.

BiH će imati još samo jednu šansu da se u Evropski sud za ljudska prava izabere sudija iz BiH, budući da aktuelnom, Farisu Vehaboviću, istječe mandat u decembru. Na sjednici zakazanoj za juni, BiH je skinuta s dnevnog reda po ovom pitanju, ali će imati do decembra šansu da konačno dostavi listu od tri kandidata.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 7. decembra 2020. godine objavilo javni oglas za izbor kandidata za poziciju sudije Evropskog suda u ime BiH. Prijavilo se 13 kandidata i to Nedim Ademović, Elmerina Ahmetaj-Hrelja, Neven Anđelić, Katica Artuković, Božidarka Dodik, Jasminka Džumhur, Tanja Hadžagić, Dženana Hadžiomerović, Monika Mijić, Svjetlana Milišić-Veličković, Irena Puzić-Obradović, Sanida Vahida-Ramić i Andrea Zubović-Devedžić.

Prema nezvaničnim informacijama, Komšić bi trebao kandidirati Nevena Anđelića, dok je Džaferovićev favorit Jasminka Džumhur inače aktuelna članica Ombudsmena BiH. Dugo se nije znalo koga će nominirati Milorad Dodik budući da se veoma malo kandidata srpske nacionalnosti prijavilo na ovaj javni oglas.

Prema nezvaničnim informacijama, Dodik bi se u konačnici mogao opredijeliti za Moniku Mijić, iako ona dolazi iz reda Hrvata. Ukoliko ona bude i predložena, te u društvu pomenuta dva kandidata, velike su šanse da bude i izabrana budući da je bila dugogodišnji agent BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, dakle zbog iskustva.

Mijić je bila i članica VSTV-a, a u medijima se često spominje i kao favorit HDZ-a. Da li u konačnici Dodik čini istovremeno i uslugu lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću s ovom kandidaturom, ostaje da se vidi.