Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Komšić se nešto naljutio i napustio sastanak

milorad-dodik

On je naglasio da je tokom razgovora sa Borrellom bilo riječi i o stanju u BiH i regionu u svjetlu pandemije virusa korona

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je danas s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

O pomenutom online sastanku govorio je novinarima u Laktašima i sam Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko je u nekom vremenskom periodu nemoguće doći do dogovora u okviru BiH o tome kako ići dalje, onda je normalnije očekivati da se pokuša mirno razići.

“To je ono što sam rekao i samom komesaru. Pošto je on iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu i rekao da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao nezavisne države, a da Republiku Srpsku ostave da mrcvare u BiH, kako oni misle i kako žele”, naglasio je Dodik, prenijela je Srna.

Neophodno je, smatra Dodik, naći balans između toga, jer dvije gotovo identične situcije ne mogu imati dva različite rješenja.

Ako je Kosovo nezavisno, rekao je Dodik, zašto onda ne može Republika Srpska da bude nezavisna i po kom principu.

“Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvdrnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da u tom pogledu hrvatski predstavnici smatraju da su Bošnjaci kalkulisali i izabrali Komšića kako bi imali dva člana Predsjedništva, a da Hrvati nemaju nijednog legitimnog.

“On se nešto naljutio i napustio video sastanak. Ja nisam to prvi rekao, to svi pričaju i svi znaju. Zna i on, a znaju i Bošnjaci koji su ga birali”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je tokom razgovora sa Borrellom bilo riječi i o stanju u BiH i regionu u svjetlu pandemije virusa korona.

“Što se tiče pandemije dobili smo neke optimističnije vijesti o tome da Evropa konačno može da pomogne BiH i čitavom regionu u pogledu isporuke vakcina i da bi mogli u nekim narednim sedmicu ili dvije dobiti određenu količinu vakina”, naveo je Dodik.