Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vješta manipulacija

Dodik kontra činjenica: SNSD je više puta blokirao projekat Južne interkonekcije

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milorad Dodik

Predsjednik RS-a nakon sastanka sa Konakovićem iznio je neistine. Šta je istina o blokadi Južneinterkonekcije, kako bi se nametnula istočna varijanta

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas nakon sastanka sa predsjednikom NiP-a i ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem kako je spreman glasati (odnosno dati odobrenje svojim ministrima u Vijeću ministara BiH da glasaju) za projekat Južne interkonekcije, ali je iznio i određene neistine.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, Dodik je izjavio da „mi nikada nismo pravili problem oko Južne interkonekcije i spremni smo da za nju glasamo kada ona dođe na dnevni red Vijeća ministara“.

Da se radi o neistini, govori naprimjer informacija iz marta 2019. godine koju je prvi objavio Žurnal, a prema kojoj je tada Vlada RS odbila dati saglasnost za ovaj projekat jer „smatra da Prednacrt sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija nije prihvatljiva za Republiku zbog nenadležnosti organa za sprovođenje sporazuma i na isti ne daje saglasnost“.

Da je ovo bila uvertira za sve ono kasnije što će kasnije uslijediti, javnost se mogla sama uvjeriti. Naime, Dodik je na nekoliko sastanaka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom prvo dogovorio izgradnju gasovoda koja bi isključivo područje RS-a spojilo sa Srbijom odnosno na turski tok koji je rezervisan samo za ruski gas.

Potom je sporazum o izgradnji tzv. nove istočne interkonekcije u Banjoj Luci 2021. potpisan isključivo na relaciji RS-Srbija, nakon čega je prednacrt tog sporazuma kojeg treba potpisati Vijeće ministara BiH, kako smo jučer objavili praktično serviran državnim vlastima na odobravanje.

Za razliku od „nove istočne interkonekcije“ koja BiH i dalje čini ovisnom od ruskom plinu, južna interkonekcija je strateški projekat za BiH kojeg podržavaju SAD i EU, a kojim bi se riješila potpuna ovisnost BiH o ruskom plinu.

Plinovod Južna interkonekcija išao bi iz pravca Hrvatske (Split-Imotski-Zagvozd) preko zapadne Hercegovine (Posušje s odvojkom za Mostar) do centralne Bosne (Novi Travnik). Bio bi povezan sa Hrvatskom koja ima terminal ukapljenog plina (LNG) i povezana je s evropskim plinovodima.

Druga činjenica o opstrukciji Južne interkonekcije u režiji SNSD-a koja demantira današnje navode Dodika, desila se u julu prošle godine, kada je na sjednici Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) uslovio tačnu dnevnog reda o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija sa odlukom o izgradnji istočne interkonekcije, koaj je tada friško, iz Vlade RS preko ministra Staše Košarca delegirana Vijeću ministara BiH.

Inače, Tegeltija je onda pokušao spojiti ova dva poptuno odvojena i različita sporazuma i predložiti ih u toj formi Vijeću ministara na glasanje, ali bezuspješno.