Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Moguć je kompromis po pitanju referenduma

Milorad Dodik za AA: BiH mora odbaciti međunarodni intervencion

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izjavio je da se ne protivi kompromisu po pitanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dodik kaže da je kompromis moguć ukoliko se nađe rješenje za primjedbe koje su 2011. predstavnici RS-a iznijeli tadašnjoj evropskoj komesarki, Catherine Ashton.

Tokom razgovora sa ambasadorom Rusije u BiH, Petrom Ivancovim, Dodik je istakao da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o organizovanju referenduma o pravosuđu na nivou BiH, ne ruši Dejtonski mirovni sporazum i da je legalna i legitimna.

On je naglasio da je ta odluka iznuđena, s obzirom na to da je Republika Srpska još prije četiri godine iznijela ozbiljne zamjerke i izrazila nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, koji se, kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednika RS-a, do sada uglavnom odvijao na štetu tog bh. entiteta, prenosi Srna.

Narodna skupština RS-a izglasala je prošle sedmice odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

Američka ambasada u Sarajevu nazvala je to kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

EU protiv referenduma

I ministri vanjskih poslova Evropske unije pozvali su juče vlasti RS-a da odustanu od referenduma, a ranije je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, zamolio Dodika da ponovno razmotri odluku o raspisivanju referenduma.

Ranije danas, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vođa Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, izjavio je da od referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti ništa.

To pokazuju, istakao je Ivanić za Fenu, posljednje izjave Dodika.

“Dodik pokušava da i dalje glumi velikog momka, pa nešto prijeti, galami, ali se iz svega vidi da je i on spreman da odustane od referenduma i da se sam uplašio mogućih posljedica”, rekao je Ivanić.

Sve to je, navodi, još jedan dokaz Dodikove neozbiljnosti i neozbiljnosti politike koju on generalno vodi.