BiH

prve poruka

Dodik: Moj osnovni cilj je Bosni i Hercegovini vratiti suverenitet

20/11/2018

Ja ovdje neću raditi ništa na štetu drugih, ali neću dozvoliti da se šteta čini mom narodu i mojoj republici odakle dolazim

Novoizabrani predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako vjeruje da će, bez obzira što su iskazali različite pristupe o važnim pitanjima, uspjeti da u Predsjedništvu obezbijede dijalog i razgovor o tim pitanjima.

– Moj osnovni cilj ovdje je da Bosni i Hercegovini vratimo suverenitet tako što ćemo prekinuti funkciju visokog predstavnika i udaljiti sudije strance iz Ustavnog suda. Ukoliko to ne bude ja ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija – kazao je Dodik.

Dodao je kako misli da je „intervencionizam koji smo imali do sada bio štetan za BiH, nije ništa posebno dao“.

– Ja ovdje neću raditi ništa na štetu drugih, ali neću dozvoliti da se šteta čini mom narodu i mojoj republici odakle dolazim. Ne treba očekivati da ću ja, kao član Predsjedništva imati različiti stav na multilateralnim ili regionalnim skupovima, od Srbije. Smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo dijeliti te politike, opet ne na štetu nekoga drugoga – kazao je Dodik.

Iskazao je opredjeljenje za regionalnu saradnju, za uspostavljanje mira.

– Ključno mjerilo uspjeha u ovom vremenu bit će da očuvamo stabilnost i mir. Mislim da stabilnosti i razvoja nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom – kazao je Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.