Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

političari iz RS-a

Dodik: Može biti bosanska kafa, država ne; Nešić: Nestane li RS ostat će samo “beogradski pašaluk”

Foto: Pixsell

“Bosna je naša – bosanska”, najavljuju intelektualci. Ništa Srbi, ništa Hrvati, a Boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci, naveo je Dodik

Predsjednik entiteta Milorad Dodik rekao je da Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda, te da se iznenadio da je, kako ih je nazvao, “sarajevski intelektualni krug odlučio prekinuti zavjet šutanja”.

Smogli su snage da organizuju konvenciju “koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i spoljnopolitičkim akterima”, naveo je.

-Znači poručit će da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založit će se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno – naveo je Dodik, komentarišući inicijativu Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Podsjećamo, “Krug 99” je najavio za 4. juli održavanje konvencije pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, koja će se održati u Sarajevu, a onda i u drugim gradovima širom BiH.

-Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. “Bosna je naša – bosanska”, najavljuju intelektualci. Ništa Srbi, ništa Hrvati, a Boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci – naveo je Dodik.

Dodik je dodao da “ako je vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci”, a da “sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a ni bošnjačka, već ostalih”.

-Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate – napisao je Dodik.

Za kraj je poručio da smatra da je dobro što su “skinuli maske i rekli ono što 30 godina misle – da je BiH samo bošnjačka”.

-Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno – objavio je Dodik.

Nešić: RS je najbitnije pitanje Srbije

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić poručio je da bi u slučaju nestanka RS bilo dovedeno i postojanje Srbije u svojim granicama.

-U koliko bi došlo do nestanka RS otvorila bi se nova pitanja, novo pitanje Raške, ali to bi bilo pitanje Sandžaka, nakon toga bi se otvorilo pitanje Vojvodine. Vidite da u Vojvodini imamo neke ljude koji smatraju da su Vojvođani, da nisu Srbi. Znate šta bi bilo da nestane RS? Srbija bi bila Beogradski pašaluk. Beograd i okolo Beograda nešto malo. Sve ostalo ne bi ostalo u sastavu Republike Srbije – smatra Nešić.

Kazao je da su u zabludi oni koji misle da RS nije bitno pitanje Srbije.

-RS je najbitnije pitanje Srbije, pored Kosova. Gubitak Kosova je, nakon toga i nestanak RS-a je gubitak Srbije. Srbija ne može postojati bez Kosova i RS. Kažu da je Kosovo srce Srbije, i ja se sa tim slažem, ali ću vam reći da je duša Srbije RS. Nestanak RS-a bi doveo u pitanje egzisenciju i opstanak Srbije – izjavio je u podcastu “Rubikon”.