Dodik na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu: Tolimir je stvarao RS (FOTO)

BiH

Komemoracija Zdravku Tolimiru (6)

U Banskom dvoru u Banjoj Luci danas je u održana komemoracija Zdravku Tolimiru, osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina koji je preminuo u Haškom tribunalu, javlja Anadolu Agency (AA).

Komemoraciji su prisustvovali rodbina i prijatelji Zdravka Tolimira, kao i predstavnici političkog života RS-a, mežu kojima i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS i drugi.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u ime institucija RS-a rodbini i prijateljima Zdravka Tolimira izrazio je saučešće i “žal za patnjom koju je Tolimir preživio svih ovih godina”.

“To je čovjek koji se borio i pripadao je plejadi svih onih koji su se borili i napravili RS. On ju je branio. Očigledno to je po nekima i osnovni grijeh, a po nama najviši dokaz patriotizma i onoga što jedan čovjek može da uradi za svoj narod. Sila je naprosto na strani onih drugih. Oni su uspjeli i uspijevaju da nepravdu nametnu kao vrhunski princip pravde i osude mnoge za nedokazana djela, a pogotovo djela zločina kako je je to i haški Tribunal i učinio. Bilo je dovoljno da ste tu negdje na tom prostoru i da ste Srbin i nemate ni jedan problem da u njihovoj percepciji bude ekspresno procesuirani i osuđeni prije nego što se i vodio sudski spor”, kazao je Dodik.

Yugoslav war crimes tribunal - Zdravko Tolimir appeal

Rekao je da je i danas teško biti na odbrani institucija i Republike Srpske. Naveo je da kako smrt Tolimira i mnogih drugih ne bi bila besmislena potrebno je “RS ponovo okupiti oko istih vrijednosti svog opstanka, rehabilitovati svoju snagu, jer je najveća opasnost po RS unitarna i centralistička BiH”.

Bivši komandant ratnog vazduhoplovstva Vojske Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da Tolimir, “nije umro, nego je ubijen”.

“Ubila ga je takozvana svjetska pravda i demokratija. Svi mi to dobor znamo i osjećamo ali to moramo i reći da svi čuju i oni koji su to učinili. General Zdravko Tolimir će sve njih nadživjeti. Oni će biti nebiti, mali i zaboravljeni, a naš general će ući u legendu, jer je već bio legenda za vrijeme svog života”, kazao je Torbica.

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koji je 2015. u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi, umro je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 8. februara ove godine, dok je čekao na prebacivanje u državu kojoj bi izdržavao kaznu.

Kako je rečeno na komemoraciji sahrana Zdravka Tolimira planirana je u četvrtak na Bežanijskom groblju u Beogradu.