Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik na obilježavanju ofanzive na Kozari: Jugoslavija zabluda Srba

dodik_kozara

Danas je na Mrakovici obilježeno 76 godina od ofanzive na Kozari. Na ceremoniji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, više ministara Vlade RS, delegacija Republike Srbije, kao i više stotina žitelja Kozare i Pokozarja, javlja Anadolu Agency.

Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić izjavio je za Anadolu Agency da se neće dozvoliti retrogradnim snagama da izvrše reviziju istorije i rehabilitaciju osoba koji su bili na strani okupatora u Drugom svjetskom ratu.

“Borićemo se kao i u Revoluciji, Narodnooslobodičkoj borbi, na očuvanje likova iz Narodnoslobodilačke borbe, a time i narodnosolobodilačke borbe u cjelini. Tu smo da se očuva ono što se stvorilo u četvorogodišnjoj Narodnooslobodilačkoj borbi koja je bila skupa. Mi smo preko četiri stotine hiljada boraca izgubili u Narodnososlobodilačkoj borbi, a još više je teže i lakše ranjenih”, istakao je on.

Član Saveza boraca Slovenije Len Baretić kazao je da je i u Sloveniji slična situacija kao i u bivšim jugoslovenskim republikama i naglasio da se njihov Savez bori da odbrani istoriju vezanu za Drugi svjetski rat i napomenuo da su iz tih razloga prisutni na svakom događaju gdje se obilježavaju datumi iz NOB-a.

“To se ne smije zaboraviti, niti dozvoliti ovim novim da nam istoriju okrenu na svoju stranu. I kod nas ima retrogradnih snaga, to su bjelogardejci. Neki dan je osvanuo u Velenju fašistički plakat, ali to je grupica, ja kažem šaka jada, koja hoće da proizvede mržnju među ljudima”, rekao je on i naveo da ljevica vrši pritisak na Vladu Slovenije da se donese zakon kojim će se strogo kazniti ti fašistički ispadi i sve što oni čine.

Pukovnik avijacije u penziji Zdenko Duplančić, borac Prve roleterske brigade iz Beograda kaže da je on borac, partizan odlikovan s niz odlikovanja iz rata, ali i iz mirnodopskog vremena i nije ni čudo što se on danas nalazi na Kozari.

“Nažalost, aveti fašizma smo vojnički porazili, ali ideološki su se oni našli u podrumima i nekako probudili. Ideologija fašizma je retrogradna teorija, vladanja nad narodima, rasama, religijama. Vidite, danas je dosta toga u svijetu, falsifikuje iz istorije Drugog svjetskog rata, umanjuje se značaj pojedinih država, da kažemo, kod nas i na Zapadu”, naglasio je on.

On je rekao da Draža Mihailović nije rehabilitovan, nego se navodno proces koji se vodio protiv njega dokazan kao nevaljao i dodao da bi zbog toga što neki pokušavaju primjenjivanja nekih današnjih mera na ondašnje vrijeme značilo da ni Nirmberški proces de facto nije valjao i da bi Hitlera, Gebelsa i drugih iz njihovog društva trebalo rehabilitovati.

Dvije Jugoslavije su bile velika zabluda Srba

Dodik je u obraćanju izjavio da je prva i druga Jugoslavija bile srpska zabluda i da on nema namjeru da gradi Bosnu, dok je ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Milenko Savanović ustvrdio da je cilj srpskih neprijatelja da Srbi biološki nestanu sa ovih prostora.

Obilježavanje 76. godine od ofanzive na Kozari započeo je parastosom, a zatim polaganjem vijenaca i cvijeća u memorijalnoj zoni ispred mermernih ploča na kojima su ispisana imena 9. 921 poginulih boraca i civilnih žrtava rata.

Ofanziva na Kozari pokrenuta je 10. juna 1942. godine pod kodnim nazivom “Zapadna Bosna”, a pod komandom generala Štala našle su se njemačke i ustaško-domobranske jedinice koje su brojale 35 hiljada vojnika, potpomognute tadašnjom najsavremenijom artiljerijom i avijacijom, a planina je bila opasana trostrukim obručom.

Suprostavio im se Drugi krajiški narodnooslobodilački odred koji je brojao 3.500 hiljade boraca naoružanih puškama, mitraljezima, puškomitraljezima i bacačima, koji je iza svojih leđa imao oko 80 hiljada stanovnika koji su na Kozari pokušali naći sklonište od odmazde.

U noći s 3. na 4. juli partizani su probili obruč na proplanku Patrija, ali je iz njega izašao mali broj stanovništva i partizanskih jedinica.

Ofanziva je trajala do 15. jula, a nakon “čišćena“, planina Kozare i Prosare u ustaške i njemačke logore upućeno je oko 66 hiljada stanovništva, od kojih se veliki broj njih nije preživio, među kojima i oko 12 hiljada djece.