Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik na presici u Banjoj Luci vrijeđao i poručio: Podnio sam krivičnu prijavu protiv Džaferovića

dodik pixsell

Dodik već duže vrijeme u narativu za Bošnjake koristi termin “muslimani”, svodivši ovaj narod na religijsku skupinu ne priznajući im nacionalnost

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas u Banja Luci konferenciju za novinare na kojoj je kazao da je tokom sjednice tražio smjenu Šefika Džaferovića, a nakon što je to odbijeno da je podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića.

“U toku sjednice sam podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića jer krši Ustav i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH”, kazao je Dodik, dodavši da predsjedavajući mora iznositi stavove usaglašene na Predsjedništvu.

“Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je i šteta drugom – u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog i neovlaštenog djelovanja Džaferovića, Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju iskaže svoj zvanični stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike”, navedeno je u krivičnoj prijavi.

“Nije bilo usaglašeno na Predsjedništvu učešće Džaferovića na konferenciji Krimskog procesa. Ako nema konsensuza oko neke tačke onda ta tačka ide na sljedeću sjednicu. Džaferović je na toj Krimskoj konferenciji iznosio stavove koji nisu usaglašeni, a to je najbolji primjer rušenja institucija BiH”, ističe Dodik.

Dodik je tražio i da se podnese krivična prijava i protiv Christiana Schmidta, kazavši da je on “neko ko se ovdje pojavio iz vasione, predstavljajući se visokim predstavnikom”.

“Smatram da je prekršio Ustav BiH donoseći nekoliko odluka. Ostala dva člana Predsjedništva nisu željela da se moja inicijativa stavi na dnevni red”, istakao je Dodik.

Dodaje da je tražio da se na dnevni red stavi i inicijativa o pristupanju Otvorenom Balkanu, ali da druga dva ćlana to nisu željela.

Na kraju konferencije Dodik je Komšića i Džaferovića nazvao predstavnicima muslimana. Dodik već duže vrijeme u narativu za Bošnjake koristi termin “muslimani”, svodivši ovaj narod na religijsku skupinu ne priznajući im nacionalnost.