Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik na sjednici NSRS-a: Kako mogu poslije ovog pisma sjesti s Izetbegovićem?

Banja Luka: Posebna sjednica Narodne skupštine RS
30.07.2021., Narodna skupstina RS, Banja Luka (BiH) – Posebna sjednica Narodne skupstine RS o izmjenama Krivicnog zakonika i Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Inzka na inicijativu Milorada Dodika, srpskog clana Predsjednistva BiH, je upravo pocela. Sjednica je zatvorena za javnost. „Danas je veoma vazan dan za Srpsku jer ce na sjednici NS RS biti manifestirano nacionalno jedinstvo i politicki sklad u Srpskoj“, rekao je Milorad Dodik. On je istakao da je spreman da podnese ostavku na mjesto srpskog clana u Predsjedništvu BiH, ali trazi da ne bude biran novi clan Predsjedništva iz srpskog naroda. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

U obraćanju narodnim poslanicima, Dodik je rekao da “očekuje jedinstvo i do sada usaglašene stavove pio pitanju odbrane interesa Republike Srpske”

Narodna skuština Republike Srpske počela je 23. posebnu sjednicu na kojoj odlučuje da li su odluke Predsjedništva BiH, usvojene preglašavanjem člana Milorada Dodika, “štetne po vitalne interese RS-a”.

U pitanju je deset odluka Predsjedništva o kojima parlament raspravlja kao o jednoj tački dnevnog reda. Prisutno je 69 poslanika.

U obraćanju narodnim poslanicima, Dodik je rekao da “očekuje jedinstvo i do sada usaglašene stavove pio pitanju odbrane interesa Republike Srpske”.

– RS nema skrtivene namjere, naše djelovanje je okrenuto poštovanju slova Dejtona i interesa naroda. Opedijeljeni smo za budućnost RS-a kao uspješne i stabilne, izgradnji mira u zajednici koja funkcioniše, u kojoj će se poštovati prava svih konstitutivnih naroda, bez intervencionizma sa strane. On je doveo da četiri stranca vrše destabilizaciju BiH do njene totalne nefunkcionalnosti. Dejton je Republici Srpskoj dao sve elmente državnosti i zato se okupljeni oko srpskog jedinstva moramo više nego ikad boriti za poštovanje slova Dejtona i kako bi joj se vratilo sve što joj je bespravno oduzeto, rekao je Dodik.

Tvrdi da će biti teško razgovarati s predstavnicima bošnjačkog naroda kada Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi visoki funkcioneri iz tog naroda Republiku Srpsku zovu aparthejdom za Bošnjake i Hrvate u pismu koje su sinoć uputili.

U pismu su, podsjećamo, Izetbegović i Denis Zvizdić “pozvali EU, Vijeće Evrope i Sjedinjene Američke Države da zaustave Milorada Dodika”.

– To je potpuna neistina i laž nemjerljivih razmjera. Ona može izaći iz usta onih koji su zaraženi mržnjom prema narodu i RS do mjere da to kažu. Kako razgovarati s Izetbegovićem nakon ovoga? To je strašna uvreda RS i srpskom narodu i to nas udaljava, gospodine Izetbegoviću, od bilo kakvog povjerenja koje je potrebno za bilo kakvo rješavanje problema na prostoru BiH. Još više sam uvjeren da trebamo ovo provesti do kraja, a to je povući saglasnosti za formiranje OSBiH, VSTV i indirektnih poreza, rekao je Dodik.

Dodik je istakao kako se nije susreo sa Palmerom, ali da će sastanak s njim biit u Predsjedništvu BiH u petak.