Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski predsjednik

Dodik nahvalio BiH pa vrijeđao Schmidta: “Ako nešto nametne evropskom putu je kraj”

Foto: RTRS

Tvrdi da je u prethodnom periodu je usvojeno nekoliko zakona koje su zahtijevane od BiH, a smatra da niti jedan nije bio protiv interesa RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik nakon otvaranja pregovora sa EU poručio je da je odluka Evropskog vijeća važna stvar, ali da je i dalje neophodno da se dobije tačan datum početka pregovora sa EU.

On je kazao da je Evropsko vijeće se pokazalo kao najvjerodostojnije političko tijelo u Evropi i da je stavio do znanja da BiH jedino može opstati kao dejtonska, koja podrazumijeva dva entiteta i tri naroda.

BiH politički stabilna

-Jučerašnji dan je najavljivan kao važna utakmica u kojoj se desilo da smo dobili otvaranje pregovora, ali je činjenica da nismo dobili datum. Ali bitno je da dejtonska BiH funkcioniše i nema potrebe da se od toga odustane. Evropsko vijeće je dalo podršku ovakvoj strukturi BiH i utvrdilo da je BiH politički stabilna – rekao je.

Tvrdi da je u prethodnom periodu je usvojeno nekoliko zakona koje su zahtijevane od BiH, a smatra da niti jedan nije bio protiv interesa RS. Dodao je da protiv interesa RS neće dozvoliti ničiju reakciju, a posebno ne bilo kakva nametanja.

-Ako ovaj lažni visoki predstavnik nametne nešto, zaustavljen je evropski put BiH i RS izlazi iz toga. Ako on nametne nešto oko izbora, mi donosimo svoj zakon, a ako nametne nešto oko imovine koja udara u RS, mi ćemo donijeti odluku o statusu RS. Ne bih preporučio nikome da se igra sa nama, pogotovo nekim smutljivcima iz Njemačke. Nama Nijemci ne trebaju, imali smo u prošlosti problema sa njima. Mi znamo šta treba da se čini, sve prioritete koji su ostali trebamo riješiti – rekao je.

Ključni cilj

Po pitanju zakonskih rješenja, naveo je šta je ključni cilj.

-Mora se riješiti pitanje Ustavnog suda BiH. Mora se riješiti pitanje sudija u tom sudu. Sa našim partnerima smo usvojili dva zakona u prethodnom periodu, a ovaj ćemo, ako ne bude problema, u aprilu. Ali, vidjeli smo i znamo da ćemo zbog toga imati određenih problema. Ali, nećemo dozvoliti da se nešto uradi bez RS. Nismo euforični, ali ni potišteni. Jasno je jučer rečeno da ovakva BiH nije protiv evropskog puta. Spremni samo da radimo, neka nas puste na miru – kazao je Dodik te dodao:

-Ako se dozvoli nametanje odluka lažnom predstavniku, onda nas je jučer Evropa slagala. Ajde da napravimo nešto za nas, a ne za Evropu, mislim smo pokazali da smo sposobni pregovarači.