Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik rs-a

Dodik nakon odluke Schmidta: Ne zagovaram sukobe i neće ih biti

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milorad Dodik

Dodik je na društvenim mrežama objavio da će Republika Srpska poštovati Dejtonski sporazum, kako je naveo, koliko on bude poštovan od drugih

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt stavio van snage Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, te Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je usvojila Narodna skupština tog entiteta, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je obraćanje javnosti.

Takođe, Schmidt je juče donio odluku o izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojom će se radnje kojima se narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Obratit će se javnosti

Ovim povodom, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Republike Srpske, Dodik će se obratiti javnosti u 13.00 sati na Kozari, nakon obilježavanje 81 godine od Bitke na Kozari.

Dodik je na društvenim mrežama objavio da će Republika Srpska poštovati Dejtonski sporazum, kako je naveo, koliko on bude poštovan od drugih.

“Naš san je slobodna Republika Srpska, a ne zablude u BiH. U BiH smo zato što moramo i jer je tako rekao međunarodni mirovni ugovor. Ne zagovaram sukobe i neće ih biti”, napisao je Dodik na Instagramu.

Razgovori s koalicionim partnerima

Dodik je naveo da “Republika Srpska ima međunarodne prijatelje, više nego ikada do sada, ali i iste neprijatelje koje je imala do sada”.

Naveo je da je na sastanku sa liderima stranaka koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine prošle sedmice razgovarao o mnogim aktuelnim pitanjima, a jedno od njih je i pitanje Ustavnog suda BiH.

“Stav iz Republike Srpske je jasan i smatramo da se treba ući u proces donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH”, naveo je Dodik.