Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nema secesije"

Dodik nakon razgovora sa Baerbock: Pitao sam je kako BiH može dobiti kandidatski status

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock sastala se s članovima Predsjedništva BiH
10.03.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Njemacka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock sastala se sa clanovima Predsjednistva BiH. Annalena Baerbock, Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kaže da je Baerbock pojasnio da u BiH nema pokreta vezanog za secesiju države

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratio se medijima nakon sastanka u Predsjedništvu sa Annalenom Baerbock, ministricom vanjskih poslova Njemačke rekavši da je sve prošlo korektno te da joj je poručio da u BiH ne postoje planovi za otcjepljenje.

Dodik je kazao da se zahvalio Barbock na interesovanju za situaciju u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

“Kazao sam da se ovdje radi o značajnom spinu koji ide ka tome da se stanje u BiH prikaže kao nestabilno što naravno nije tačno. Govorili smo o EUFOR-u, njegovoj ulozi u ovom svemu, koji ima podršku i njihove procjene o sigurnosti bi trebalo više uvažavati, a ne neke zabludne političke propagandne trice koje dolaze odavde, uglavnom iz Sarajeva”, rekao je Dodik.

Kako je istakao, tražio je omekšanje briselske administracije te dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

“Moje je pitanje bilo da li postoji spremnost da se u vrijeme sukoba u Ukrajini omekša briselska administracija da BiH dobije kandidatski status”, rekao je Dodik.

Istakao je i to da je rekao da se budućnost Evrope ne može graditi tako što će se razgrađivati neke pojedine države.

“Tako se ni BiH ne može graditi ako se ne poštuje ustavni položaj Republike Srpske. Mislim da imamo saglasnost u tome da se pod pokroviteljstvom Njemačke napravi jedna potpuno neutralna pravna analiza o stanju bez političke primjese i pridodavanju želja. I da se jedna surova, pravna analiza napravi o tome šta je rađeno i kakva je situacija u BiH i da na bazi tog dokumenta možemo razgovarati. Čini mi se da je to ministrica razumjela i da bi se to moglo očekivati u budućem vremenu”, dodao je.

Kaže da je Baerbock pojasnio da u BiH nema pokreta vezanog za secesiju države.

“Da unutrašnja politička borba i traženje ustavne pozicije za RS nije secesija i da ćemo se mi nastaviti boriti uporno za ustavnu poziciju RS i da od toga naravno nikada nećemo odustati”, naveo je.

Kazao je da je u tih sat vremena sastanka čuo mnoge stvari od svojih kolega.

“Od toga da Srbija i Hrvatska rovare BiH što naravno nije tačno, ali mislim da ona dolazi iz ozbiljne zemlje i da neozbiljne tvrdnje takve neće moći prihvatiti. Isto tako tvrdnje Željka Komšića da se 50 posto u BiH miješa Srbija i da ostalim upravlja Hrvatska što nije tačno i mislim da to Baerbock nije prihvatila kao činjenicu. Nismo pričali o sankcijama meni, znate koliko to njih zanima. Nije se pričalo o sankcijama Rusiji, jer ponavljam sastanak je bio korektan”, poručio je Dodik.